Събития

koncert_678x410_crop_478b24840a
04.10.2019 19:30
Събития

Цикъл „Приемственост – учители и ученици“ - Клавирен концерт

Софийска филхармония, Концертен комплекс „България“, ул. Аксаков № 1,  Камерна зала България


Организатори:
Департамент „Музика“
Пиано Екстраваганца
Софийска филхармония

Участници:
Давиде Раналди (Италия)
Клавирно дуо Алина и Николай Шаламов (България/Русия)
Студенти на проф. Милена Моллова и проф. Винченцо Балцани (Италия)

Програма:

Давиде Риналди (Италия)

Йохан Себастиан Бах/Александър Зилоти
(1685-1750)         (1863-1945)        
Прелюд в Си минор
Йохан Себастиан Бах    
Прелюд и фуга в Сол минор от ІІ том на Добре темперирано пиано

Франц Шуберт                    
Три пиеси за пиано D. 946
(1797-1828)

Сергей Прокофиев                    
Етюд Оп. 2 №1
(1891-1953)

Сергей Рахманинов                    
Етюд-картина в Ре мажор, Оп. 39 №9
(1873-1943)

***
Клавирно дуо Алина и Николай Шаламов (България/Русия)

Франц Шуберт
Алегро в Ла минор “Lebensstürme” D. 947
(1797-1828)
Франц Шуберт                    
Рондо в Ла мажор D. 951

Сергей Рахманинов                    
Фантазия-Картини за две пиана, Оп. 5
(1873-1943)     
1. Barcarolle     
2. La nuit... L'amour...
3. Les Larmes
4. Pâques


Давиде Раналди е роден през 2000 година в Милано (Италия) и започва уроците си по пиано на петгодишна възраст. Печели награди на конкурсите „Città di Stresa“, „Monterosa Kawai“, „Tadini International Music Competition“, „Nuova Coppa Pianisti”, „Piano Talents“ и „Malta International Рiano Competition“. Давиде Раналди е активен участник на майсторските класове на Джузепе Андалоро, Филип Раскин, Юри Богданов, Юри Диденко, Джин Танг и Леонел Моралес. В момента продължава обучението си в консераватория „Джузепе Верди“ в Милано, където е студент на проф. Силвия Руми и проф. Винченцо Балцани. Паралелно учи композиция и оркестрация с проф. Конрад Поуп, който е близък сътрудник на маестро Джон Уилямс. Между последните изяви на младия пианист се откроява изпълнението на Концерт за пиано и оркестър №3 от Сергей Рахманинов с Националния симфоничен оркестър на Украйна в Киев и рецитали в Турция.

 

Клавирно дуо Шаламов, Алина и Николай, (България/Русия) e създадено през 2009 година. Младите талантливи изпълнители са пример на ансамбъл, формиран по специален начин: две индивидуалности, всеки един изключителен музикант и пианист, които свирят заедно в една невероятна симбиоза; две личности, с тяхните персонални идеи и емоции, обединени в обща интерпретация на музиката. Алина и Николай Шаламов получават световно признание със спечелването на Първа награда и Специалната награда на публиката на ARD International Music Competition в Мюнхен (Германия) през 2015. Двамата млади пианисти започват да свирят като дуо в България, под ръководството на проф. Милена Моллова, световно известна пианистка и една от малкото студенти на легендарния Емил Гилелс. През 2011 дуото се мести в Мадрид (Испания), където продължава формирането им в престижното училище Reina Sofia. По време на престоя им в Испания изнасят концерти в зали като Аудиторио Насионал в Мадрид и Палау в Барселона. Prez 2014 заминават за Германия, където продължават образованието си в Hochschule für Musik und Theater в Рощок (Германия), под вещото ръководството на проф. Ханс Петер Щенцл и проф. Фолкер Щенцл, които самите са едно от най-известните германски клавирни дуа. Дуо Шаламов изнася многобройни концерти, доста от които са предавани по радио и телевизия от медии като ARD, BR, NDR, WDR, RBB, RTBF, SWR и др. Понастоящем двамата пианисти живеят в Берлин и са артисти на марката Бехщайн.

 

Фестивал Пиано Екстраваганца се провежда от 2011 година и е организиран от маестро Людмил Ангелов – негов основател и артистичен директор. Проф. Ангелов е Почетен професор на Нов български университет. Фестивалът привлича в София българска и международна публика от ценители, представяйки една уникална по характера си програма от концерти. Във Фестивала са участват световноизвестни артисти и са прозвучали над 400 различни творби, много от тях за първи път в България, и някои световни премиери на клавирни и камерни произведения. Пиано Екстраваганца подпомага и младите таланти с концерти на лауреати от международния конкурс Панчо Владигеров, чрез образователното събитие Ден на отворени врати – Приятели на пианото, а от тази година и с цикъла Приемственост – учители и ученици, където на една сцена свирят най-изявени професори по пиано от България и Европа, и техни даровити ученици и студенти. През 2015 Фестивалът е удостоен с наградата „Музикален проект на годината“ в годишните награди на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.


Департамент Музика
на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт.


Концертен цикъл „Приемственост – учители и ученици” е със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет.

 

 

Фестивал Пиано Екстраваганца като най-значима културна проява е включен в Календара на културните събития на София за 2019 година и е подкрепен логистично от Столична община.

 

СЛЕДВАЩИ КОНЦЕРТИ от концертен цикъл Приемственост – учители и ученици

 

5 октомври, 19.30 ч. – РЕЦИТАЛ на проф. Винченцо Балцани, пиано (Италия)

Програма: Скарлати, Бетховен, Шопен, Верди –Лист, Лист.


Вход свободен