facebook

Събития

1844272_678x410_crop_478b24840a
06.06.2022 13:00
Събития

Дейността на народният представител. Етиката в парламента

Среща-дискусия

Корпус 2, зала 111


Организатор:
департамент „Право“


Лектор:
Христо Иванов


Модератор:
доц. д-р Петя Неделева


Участници:
студенти от МП Право, Политически науки, Национална сигурност в НБУ


Христо Иванов има юридическо образование. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, в САЩ в областта на правото и националната сигурност. Народен представител в 45, 46 и 47 Народно събрание. Председател на парламентарната група на “Демократична България”. Член на постоянните парламентарни комисии по конституционни и правни въпроси и по въпросите на Европейския съюз. Посветил е целия си професионален път на каузата за справедлива съдебна система в България и е единственият български министър в съвременната ни политическа история, подал по свое желание оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание.

С Христо Иванов ще говорим за дейността на народните представители, предизвикателствата пред тяхната работа и бъдещите промени в юридическото образование и съдебната система. Също така ще дискутираме за етиката в парламента. Всички студенти и преподаватели, които имат интерес към темите, са поканени на събитието.

От 2006 г. до 2014 г. Христо Иванов е програмен директор на Фондация „Български институт за правни инициативи“, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

В периода 2008–2011 Иванов публикува кратки разкази под псевдонима Христо Бойкикев в различни онлайн издания. Сред тях са „Дарът“ (в. Сега, 2008), „Thanksgiving във Филаделфия“ (Епифании, 2010), „В Не-мястото“ (svobodata.com, 2011), „Inside” (Brown Bunny Magazine, 2011).

През 2010 – 2011 година, със стипендия на американската програма за културен обмен „Фулбрайт“, преминава специализация в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в Съединените щати в правното училище на Американския университет във Вашингтон.