facebook

Събития

07032023-debat-i-film_678x410_crop_478b24840a
07.03.2023 16:20
Събития

Дискусия на тема „Хуманитарна реакция и защита на бежанците по време на криза“ и прожекция на филм „Американски герой“

Общоуниверситетски семинар "Права на човека"

Корпус 3, Киносалон


Организатори:
департамент „Право“
департамент „Политически науки“
департамент „Здравеопазване и социална работа“


Лектор:
Седа Кузуджу, Представител на ВКБООН в България

Водещ:
доц. д-р Евелина Стайкова, ръководител на департамент „Политически науки“

Дискутант:
д-р Илдико Отова

Участници:
доц. д-р Катерина Йочева, доц. д-р Румен Петров, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Евелина Стайкова, ас. д-р Илдико Отова и други преподаватели и студенти от НБУ и гости


Съвременните кризи доведоха и до нарастване на броя на разселените лица. В такива случаи, особено в ситуации на продължителни кризи, хуманитарният отговор и защита на бежанците е от изключително значение. Публичната дискусия ще даде възможност на академичната общност да се запознае и обсъди опитът на ВКБООН. След разговорът с г-жа Кузуджу ще бъде прожектиран филмът

„Американски герой“. Той е посветен на живота на Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България. Н.Пр. Херо Мустафа е родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ.

Събитието е част от поредица посветени на 75 години от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека.

Срещата ще се проведе на английски език.

Г-жа Седа Кузуджу е прекарала почти три десетилетия в работа с ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците, където е изпълнявала множество международни задачи в областите на закрилата, правните въпроси, управлението, обучение и реагиране при извънредни ситуации.

 

За отбелязване е, че тя е била част от националния екип на ВКБООН в Турция, след което е служила като съветник по закрилата в Банкок, Регионалния офис на ВКБООН в Тайланд и служител по определяне на бежански статус в Пекин за Регионалния офис на ВКБООН в Китай, като ръководител на полевия офис в Прешево, Сърбия, и като старши служител по презаселването в отдела за предоставяне на закрила на ниво централа на ВКБООН в Швейцария, след това като старши координатор по закрилата в Какума, Кения.

 

Тя има богат опит в извънредни ситуации като съветник по RSD в Шоуша, Тунис за ситуацията в Либия, ръководител на офиса Mawlamyine за Източната операция на ВКБООН в Мианмар, като старши координатор при извънредни ситуации в Ел Гедареф, Судан и старши съветник по клъстъра за закрила в Мекеле, Етиопия за Ситуацията на Тиграй. За ситуацията в Украйна тя отвори отново офиса на ВКБООН в Словакия и бе ръководител на националния офис там.

 

Съвсем наскоро г-жа Кузуджу е служила като старши координатор за извънредни ситуации в отдела за извънредни ситуации, сигурност и снабдяване в централата на ВКБООН в Женева, преди да поеме през ноември 2022 г. поста си на Представител на ВКБООН в България.