facebook

Събития

voinata-i-borbata_678x410_crop_478b24840a
13.12.2023 16:30
Събития

Дискусия около сборника „Войната и „борбата за мир“ в литературата на НРБ“ – Книга 23 от поредицата „Литературата на НРБ: история и теория“

Корпус 1, Център за книгата, Книжарница


Организатори:
Център за книгата и департамент „Нова българистика“


С участието на проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. Морис Фадел, д.н., проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Мария Огойска, доц. Огняна Георгиева-Тенева, д.н., проф. Виолета Дечева, д.н., д-р Илвие Конедарева и др.


Сборникът събира статии и студии, представени на конференцията „Войната и „борбата за мир“ в литературата на НРБ“, проведена на 18 януари 2023 г. в Нов български университет. Първата част на книгата съдържа теоретико-исторически интерпретации на милитаристичния фундамент на социалистическия реализъм, на алтернативите в антивоенната проза на Константин Петканов и Константин Константинов, на емблематични творби за Втората световна война и Студената война. Втората част е посветена на промените в езика и образната система на българската литература от 60-те години на ХХ век при възприемането на Виетнамската война и на интервенцията в Чехословакия, на новата реторика в „борбата за мир“ и изпитанията на хуманизма в края на тоталитаризма чрез примери с творчеството на Константин Павлов и Иван Цанев. Автори на текстовете в сборника са Пламен Дойнов, Михаил Неделчев, Мария Огойска, Морис Фадел, Огняна Георгиева–Тенева, Антоанета Алипиева, Илвие Конедарева, Виолета Дечева, Пламен Антов.