facebook

Събития

ba-2_678x410_crop_478b24840a
12.11.2015 18:30
Събития

„Домът на Бернарда Алба“ по Ф. Г. Лорка

Втора премиера

Университетски театър

Организатор:
Университетски театърПостановка:
доц. Възкресия Вихърова

 

Сценография и костюми:
доц. Зарко Узунов

 

Музикално оформление:
Спектакълът използва авторската музика на Асен Аврамов използвана по време на спектакъла игран в Народен театър „Иван Вазов“С изключителното участие на почетния професор на НБУ Цветана Манева в ролята на Бернарда АлбаВ ролите: гл. ас д-р Антоанета Петрова и студенти от IV курс в програма „Театър“ - НБУ 


Спектакълът е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ сезон 2005 и по същия текст.Ето какво споделя с нас за спектакъла проф. Цветана Манева:

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ на камерна сцена на Народен театър в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето, бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова - режисьор на спектакъла, вече и на педагогическото равнище. Сега представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание“.Ето какво допълва към това доц. В. Вихърова:

Именно тази съвместна работа на преподаватели и студенти в изграждането на спектакъл се превърна в своеобразен патент на педагогическата практика по театър в НБУ. Студентите получават уникалната възможност да развиват учебния си процес в непосредствената реална практика с емблематични фигури на българската театрална сцена. Този вид работа за мен крие голяма доза предизвикателство във факта, че често режисьорът трябва да отстъпи и даде предимство на педагога. Така се получава процес изцяло обърнат към студента и подчинен на идеята за неговото представяне на театралния пазар.За спектакъла:

Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов той остава изцяло верен на основната концепция - преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век. Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на “Sweet 60-ies” срещу зашеметяващата мощ на испанската традиция за задължителен 8-годишен траур след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупиране на  действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични ситуации.
Изказваме специална благодарност на композитора Асен Аврамов и на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“.

Спектакълът се включва във втората част на кампанията „Открий театъра“ – вход достъпен за хора с различни възможности“.

През 2011 г. в първата част на кампанията отново от НБУ тръгна инициатива, която успешно обиколи цялата страна. Студенти и преподаватели играха заедно на едни от най-големите сцени в България с цел да се развият партньорски отношения между културни институции, общини, бизнес среди и фокусиране на общественото внимание върху осигуряването на достъп до театралните зали за хора с различни възможности.


Средствата от изиграните спектакли бяха инвестирани в Университетски театър с цел изграждане на репертоар с участието на хора с различни възможности.

Университетски театър на НБУ е място, където четвърта година като щатни сътрудници са назначени хора с увреждания по „Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания“.


Днес във втората част на „Открий театъра“ – вход достъпен за хора с различни възможности“ почетен професор на НБУ Цветана Манева и гл. ас д-р Антоанета Петрова отново в успешно партньорство със студенти от IV курс предлагат на публиката спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ по Ф. Г. Лорка.

Кампанията цели разработване на нови тенденции за включване на хора с различни възможности в разработването на сценични продукти. Набраните средства по време на кампанията ще се инвестират в реализиране на спектакъл по текст на новоизлезлия роман на издателство „Кибеа“ „Моят живот“.

Автор на текста е Анжела Пенчева – млада жена с тежка диагноза.