Събития

drama-klub_678x410_crop_478b24840a
22.11.2019 18:00
Събития

Драматургичен клуб към Конкурса за нова пиеса на НБУ

Драматургията на Петер Хандке

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Организатори:
департаменти „Театър“
департамент „Нова българистика“

Водещ:
г-н Георги Тенев

Модератор:
проф. Виолета Дечева, д.н.


Журито на Конкурса за нова пиеса:
гл. ас. д-р Георги Гочев
проф. Михаил Неделчев
доц. Пламен Дойнов, д. н.
проф. д-р Светла Христова
доц. Снежина Петрова
гл. ас. д-р Владимир Маринов

Първата среща на Драматургичния клуб към Конкурса за нова пиеса на НБУ за академичната 2019/2020 ще разглежда драматургията на Петер Хандке.

Австрийският белетрист, поет и драматург спечели Нобеловата награда за литература за 2019 г. Името на Петер Хандке е съпровождано със скандали от появата на първата му пиеса „Обругаването на публиката“ през 1966 г. до обявяването на новината, че му е присъдена Нобеловата награда. Мнозина се питат дори дали ще я вземе?

Драматургията му не оставя равнодушни. „Пиесите на езика“, които създаде отварят нови сценични пространства.

Георги Тенев е български писател, сценарист, режисьор и продуцент. Автор е на проза, поезия и драматургия. Основни теми на неговото творчество са културната и идеологическа празнина в посттоталитарните общества и постоянно появяващите се контракултури; рухването на утопиите и явлението социална амнезия. Повтарящите се наративи в неговите романи и пиеси са изградени върху псевдорелигиозността и безверието, варварството и революцията, Холокоста, проблема за злото, теодицеята. В своите последни произведения той често засяга екологични теми. Бил е драматург на Театрална работилница „Сфумато“ (1997 – 1999) и асистент в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ (1997 – 2002). Съосновател е на Триумвиратус Арт Груп (1994), заедно с режисьора Явор Гърдев и сценографа Никола Тороманов. Постановки по негови текстове са играни в Германия (Лайпциг, 1998), Франция (Париж, 2004; Нанси, 2003), Русия (Санкт Петербург, 2004).