facebook

Събития

s12_678x410_crop_478b24840a s13_678x410_crop_478b24840a s14_678x410_crop_478b24840a s15_678x410_crop_478b24840a s16_678x410_crop_478b24840a s2_678x410_crop_478b24840a s21_678x410_crop_478b24840a s3_678x410_crop_478b24840a s31_678x410_crop_478b24840a s4_678x410_crop_478b24840a s5_678x410_crop_478b24840a s6_678x410_crop_478b24840a
12.11.2015 19:00
Събития

„Двама бедни румънци говорещи полски“ – премиера на спектакъл по пиесата на Дорота Масловска, част от проекта „ГОВОРИ“

Доц. Снежина Петрова представя проекта за театър, образование, интеграция „ГОВОРИ“

Театрална работилница „Сфумато“, ул. „Д. Греков“ 2

Продуцент:
Сдружение „Легал арт център“

Партньори на проекта:
Университетски театър и ТР „Сфумато“

Режисьор:
Десислава Шпатова - режисьор

Ръководител на проекта:
доц. Снежина Петрова 

Сценография и костюми:
Николета Алексиева

Участват завършили и настоящи студенти на програма „Театър“ в НБУ:
Емануил Костадинов, Мартина Апостолова, Диана Спасова, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Митко Якимов и Росица КараджоваРадикалните театрални текстове предизвикват радикални режисьорски ходове и активна гражданска позиция. Именно такива са текстовете на Масловска и това е причината да ги смятаме за важни и необходими за развитието на съвременния театър, както и за своето собствено развитие и това на целия творчески екип.
Независимият проект „ГОВОРИ“ има амбицията да изгради мостове между организации, между театър и публики, между текст и реалност, между градска среда и гражданин; да очертае възможните перспективи на театъра извън сцената чрез съпътстващи образователни и социални дейности. Той се състои от художествена част – театрален спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски“ на Дорота Масловска и образователна част – серия от съпътстващи семинари със социален фокус: „Говори Масловска“, „Говори улицата“ и „Говори Митко“. В екипа са включени широк спектър професионалисти и студенти, дебютанти. Връзката на НБУ с проекта му дава сериозна гаранция за устойчивост.

Силен акцент в проекта „ГОВОРИ“ е участието на НЕГОВОРЯЩИ актьори. Можем ли да говорим за важните неща, за изтиканите в периферията теми и да не произвеждане едни и същи клишета. Чрез езика на театъра социалното има шанса да се изрази по уникален начин.

С разработването на настоящия проект Десислава Шпатова и Снежина Петрова се завръщат в сферата на независимия театър, за да вложат целия си придобит опит и позиции за утвърждаване на неговите важни социални и образователни функции, които държавният театър не може да провежда и да дадат територия за дебют на млади артисти - на тези, които завършват висшето си образование и нямат перспективи за приложението му освен в сферата на свободния театър.

Пиесата на Масловска „Двама бедни румънци говорещи полски“ е постмодерен драматургичен текст за антиутопичното осъзнаване на съвременния свят. Това е първата пиеса на забележителната полска авторка, написана през 2006 г. За по-малко от десет години пиесата добива международна публичност и става програмен текст за различни социално ангажирани театрални общности.

„Двама бедни румънци говорещи полски“ описва опитът на двама наркоманизирани младежи да се завърнат в града, в нормалния живот, в семейството, след като са се загубили, играейки играта на фиктивни самоличности – купон с маски под девиз: „боклук, смрад и болести“, акция под надслов: Румъния! Аз съм румънец!. Пътуването им се превръща в материализация на вътрешния им разпад. Пътувайки, те се срещат с все по-демонизирани образи от реалността – шизофренен клошар, маргинализирана барманка, алкохолизирана съпруга, апатичен полицай.

Избирайки този текст ние вярваме, че влизането в кошмарите на съвременния антигерой е началото на неговото „метафизично пробуждане“ (Чоран).

„Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт“. Дoрота Масловска ("Didaskalia" 2006, бр.72)


История на организацията

Сдружение Легал арт център се основава от група съмишленици около режисьора Десислава Шпатова през 1999 г. и е една от първите организации, които работят в сферата на независимия театър. До 2006 г. сдружението успява да реализира по един независим проект годишно. След този активен период на работа в независимия сектор, Десислава Шпатова започва да поставя активно в столични и провинциални театри, а Снежина Петрова става член на трупата на Народен театър Иван Вазов, преподава в НБУ, а от 2012 г. е ръководител на департамент Театър към НБУ.

Опит в сферата на социално ангажирания театър:
Десислава Шпатова поставя на сцената на Народен театър Иван Вазов американската пиеса Ангели в Америка и полската пиеса Всичко ни е наред, чиято тема е Европа, бедността и новите граници.

В същия период Снежина Петрова участва в два немски проекта на TARTProductions със социален и политически фокус:

- Машината Хамлет на Х.Мюлер, реж.Ойстершулте
- моноспектакълът “Fuck you EU.RO.PA”на Есиненку, реж. Йохана Нидермюлер, за който получава награда за най-добра немско-езична актриса.

Последните реализирани проекти на сдружение Легал арт център са:
- Психоза 4,48 на Сара Кейн, съвместно с МТФ Варненско лято и ТР СФУМАТО
Спектакълът е представен на четири международни фестивала, има широк отзвук и се превръща в емблема за работата на Десислава Шпатова.
- Кафе и цигари, съвместно с ТР СФУМАТО. Спектакълът е конструиран около авторски текстове на участниците, сред които има представители на различни актьорски поколения. Във всяко представление има по един гост-актьор, което прави спектакъла уникален всяка вечер и отворен за различни житейски и социални теми.

Trailer

 

Премиера - Двама бедни румънци

 

Очаквайте премиера и на сцената на Университетски театър през месец декември 2015 г.!

 

Проектът е реализиран с подкрепата на: Полски институт - София, Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Фондация „13 века България“.