Събития

dsc-0149_678x410_crop_478b24840a
07.12.2018 15:00
Събития

E-музика и саунд дизайн. Приятели от USA-Кyma University, France - Institut Internaтtional de Musique Electroacoustique de Bourges, Sweden и Israel

В рамките на XVII Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика“ 2018 (1-10 декември)

Корпус 1, зала 511 – Учебно-практически и изследователски център по компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев – Стенли“

Организатори:
департамент „Музика“
Учебно-практически и изследователски център по компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев – Стенли“ към Бакалавърски факултет

Водещ:
проф. д-р Симо Лазаров

Модератор:
гл. ас. д-р Росица Бечева

С участието на преподаватели и студенти от курсовете по „Електронна и компютърна музика“.

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ-ФЕСТИВАЛ „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“


Стартирал като национален през 1989 година фестивалът, обединяващ творците, работещи в областта на електронното звукоизвличане, поради големия интерес, на следващата година се превръща в международен. В провежданито му през годините – в различни градове на България, а от 1992 г. – в София и с модификации на названието – от фестивал на електронната и компютърна музика – преминавайки през „Компютърно пространство“ – 1993 г. и стигайки до фестивал на електроакустичната музика, той запазва своята същност и цел. Международният форум-фестивал „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“ – „Computer Music Space“ в този си вид съществува от 2000 г. Създаден от Хауърд Уиршъл, Симо Лазаров, сдружението за авангардни идеи KYMA – Atlanta, USA, с помощта на Synthi AVВ - Tel Aviv, Israel той носи идеята за периодични световни срещи на съмишленици – предимно композитори и изпълнители на електроакустична музика. Подзаглавието подсказва за сезона, през който се провежда поредната среща. Форум-фестивалът се провеждаше два пъти годишно. От 2002 г. фестивала се установи в София и Атланта. Понастоящем той се провежда едновременно в София и Атланта. 

Отворената система за организиране и участие на фестивала предполага и активно включване на други институции. През годините това са Българско национално радио, Българска национална телевизия, Българска академия на науките, Българска академия на науките и изкуствата и др., както и много фирми, чийто предмет на дейност е пряка или косвена работа с аудиоустройства, със звук и неговата обработка и фирми, занимаващи се продуциране на звукови носители. Това е от полза за интегрирането на много съмишленици и за оказването на по-голяма финансова и логистична подкрепа.

Традиция е откриването на българското издание на фестивала да се провежда в Нов български университет. Повечето срещи с публиката на концертите, семинарите, уъркшоповете се провеждат в новооткрития в Нов български университет Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ при БФ. Благодарение на дарената музикална техника, апаратура и средства за изграждане, както и на предоставените и реновирани от НБУ две учебни зали (510 и 511, 1 к.) новият Център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ достига световно професионално ниво, като студио за музикална продукция. 

Форум-фестивалът представя концертни програми с изпълнения на съвременна музика, съчетава практически демонстрациии и обучителни курсове за свирене на електронните инструменти, като предлага разнообразна програма: уъркшоп за съвременна електронна музика, концерти на електронна музика, електроакустична музика, компютърна музика, музика за синтезатори и музика правена с компютър, мултимедийни презентации. Специално място е отредено и на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Акустика - ФЕМА“, на която се изнесат доклади из областта музика-технология.

Посланията на форум-фестивала са: създаване на произведения на културата и изкуството, свързани със съвременния звуков свят; установяване на контакти и взаимодействие на институции и организации със сродна цел; установяване на контакти и взаимодействие между творци от целия свят, работещи в областта на електроакустичната музика; популяризиране на произведенията чрез средствата за масова и мултимедийна информация.