facebook

Събития

blood_678x410_crop_478b24840a
05.12.2017 10:00
Събития

Есенна кампания за кръводаряване в НБУ

от 10:00 до 14:00 часа

Медицински център, НБУ

Организатори:
Медицински център, НБУ
Национален център по трансфузионна хематология


Дари кръв - спаси живот!
Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот.

Една от важните задачи за екипа на НЦТХ е да организира и провежда къродарителски кампания във фирми, предприятия, учебни заведения и др. Това е начин да дадем възможност на редовните дарители да спестят време, средства за транспорт и да избегнат на натоварващата, за някои от тях  атмосфера на болниците.Всяка подкрепа е важна. Ако поради някаква причина не можете да дарявате кръв, а искате да помогнете, бихте могли да организирате свои приятели, съученици или колеги. 

Ако се чувстваш здрав и си на възраст между 18 и 65 години, ако можеш да отделиш около 30 минути и искаш да дариш кръв, но времето все те притиска, болниците и манипулациите те притесняват, тази информация е точно за теб.

 

Как става кръводаряването?
Ще ти дадем въпросник. Твоите отговори ще ни ориентират за здравословното ти състояние. Ще те прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще изследваме и хемоглобина и кръвната ти група.

Ако лекарят ти разреши, ще дариш 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето ти! В случай, че по време на кръводаряването се почувстваш зле, преустановяваме процеса, а дареното количество кръв ще използваме за производство на кръвни продукти.

  

Как да помогна, ако не мога да даря кръв?
Всяка помощ ни е нужна. Ако поради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да помогнеш, можеш да организираш свои приятели, съученици или колеги. Ако се съберете повече хора можем да изпратим и мобилен екип за кръводаряване.


Ако имаш собствен уеб сайт или блог, можеш да изтеглиш нашите банери и да ги публикуваш там.

Свържи се с нас ако ти е нужна повече информация или материали на телефон +359 897 320 730.


Важно е да знаеш, че:

Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.
Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код.