facebook

Събития

maxresdefault_678x410_crop_478b24840a
24.11.2022 10:00
Събития

Есенна научна конференция на департамент „Медии и комуникация“

Платформи и комуникация

Корпус 2, зала 111


Организатори:
департамент „Медии и комуникация“
доц. д-р Владислав Димитров
гл. ас. д-р Десислава Данкова


Участници:
студенти, докторанти и преподаватели от департамент „Медии и комуникация“, практици


Специален гост на конференцията ще бъде Първан Будинов. Той е юрист по образование и е част от екипа, създал платформата „Лъжеш ли“. Проектът е инициатива на млади българи, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика. Повече за него може да прочетете тук.

Есенната конференция на департамент „Медии и комуникация“ е традиционно събитие, което събира преподаватели, студенти и практици.

Целта на тези срещи е да провокира мисли върху актуални теми. Тази година сме избрали да събеседваме върху темата за „Платформи и комуникация“.

Вдъхновени от участието на част от преподавателите в проекта EUMEPLAT, избрахме темата, за да имаме възможност да събеседваме по нея със студенти, преподаватели и практици.

Той включва организации от 10 държави (Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия,Португалия, Турция,Чехия и Швеция), обединени от идеята да изследват ролята на медийните пратформи за насърчаването или „размиването“ на европейската идентичност. Фокусът е поставен върху процеса на „платформицзация“, като целта е да са намери отговор на въпроса дали новите платформи очертават и изграждат европейския облик на културата ни или не. Отделните работни пакети изследват фалшивите новини, платформизацията на видеата, конкретни семантичните карти и др. Използват се количествени и качествени методи.
Повече за проекта може да прочетете тук.