facebook

Събития

dsc0160-copy_678x410_crop_478b24840a
10.03.2016 18:00
Събития

Европейското изследване на ценностите

Общоуниверситетски семинар „Контексти на европейските ценности“

Корпус 1, 310 аудитория „Проф. Петър Мутафчиев“

Организатор:
департамент „Философия и социология“

Лектор:
проф. Георги Фотев, д.н.

Участници:
проф. Кольо Коев, д.н., доц. д-р Мартин Канушев, проф. д-р Христо Тодоров, доц. д-р Димитър Вацов, докт. Калина Ганева, докт. Теодора Христова

Европейското изследване на ценностите (ЕVS) се провежда на всеки девет години. През 2008 г. четвъртата му вълна обхваща едновременно 44 европейски държави. Транснационалният мащаб на изследването позволява да се уловят не само национални специфики, но и да се направят сравнителни анализи между различните социокултурни, политически и религиозни контексти в Европа. EVS е национално представително и е базирано върху единна анкетна карта за всички страни участнички. В нея са включени блокове въпроси от ключови сфери като социалното доверие и солидарността, функционирането на пазарната икономика и политическите процеси, брачната институция и новите семейни форми, социалното изключване и дискриминацията, ефективността на националните и международните публични институции, културната идентичност, европейското гражданство и др. Основната цел на изследването е да бъдат анализирани в дълбочина механизмите, по които функционират различни ценности, включително религиозни, в съвременните европейски общества, и да бъдат очертани тенденциите на развитието им.


Проф. Георги Фотев е национален програмен директор на Европейското изследване на ценностите, в чиято пета вълна през 2017 г. ще участват 43 европейски държави.