facebook

Събития

pr-5-5_678x410_crop_478b24840a pr-2-2_678x410_crop_478b24840a pr-1-1_678x410_crop_478b24840a
10.05.2016 16:30
Събития

Еxpression Аrt

Студентски пленер с изложба

Златни пясъци, хотел „Плиска“

 

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Модератори:
доц. д-р Анна Янева
доц. д-р Константин Вълчев

 

Със специалното участие на:
проф. д-р Симо Лазаров, Юли Анков
студенти от модул „ Компютърно музициране” и от програмите по изкуства на НБУ

Събитията са посветени на 25-годишния юбилей на НБУ и се реализират със съдействието на ФБО, БФ и
Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, също така с участието на Галерия Ларго, Варна и галерия Резонанс, Пловдив

Ще бъдат представени и отбелязани съвременните методи и средства в преподаването в изящните изкуства. Проектът ще послужи и като рекламна кампания, утвърждаваща водещата и новаторска роля на НБУ пред широката общественост.

В изложбата участват студенти от бакалавърските и магистърски програми на НБУ, включени са докторанти, както и завършили вече студенти. Участват следните департаменти в НБУ: „Изящни изкуства”, „Кино, реклама и шоубизнес”, „Музика” и „Дизайн” и „Архитектура”, от програми: „Анимационно кино”, „Графичен дизайн”, „Живопис и стенопис”, „Стъкло и порцелан” , „Информатика”, „Информационни технологии” и др.

Представени са, както традиционните начини на работа при изящните изкуства - живописни, графични и пр. технологии, така и съвременни мултимедийни техники на артпроизводство. Студентите рисуват с таблет, с многобройни мултимедийни програми за изграждане на визия, както и скулптиране. Доц. д-р Анна Янева е водещ курсове и в двата вида рисувателна изява. Забележителни също са и представените картини и произведения от стъкло, родени в обновения творчески артцентър на НБУ. Те са създадени под ръководството на доц. д-р Константин Вълчев. Тематиката на цялата експозиция е разнообразна, включваща от етнографски, животински и природни мотиви, до такива с историческа и фантазна тематика.

Денят на Отворените врати на НБУ и откриването на изложбата ще включат представянето на департаментите по изкуства от преподавателите и присъстващите студенти пред поканените млади хора- ученици и кандидат-студенти. Събитията ще бъдат съпътствани от неповторимото звучене на електронната музика на проф. д-р Симо Лазаров, колегата му Юли Анков и студенти на НБУ, обучавани в модул „Компютърно музициране”.

Пленерът на Златни пясъци (хотел Плиска ****) се провежда вече 18 години. Станал традиционен, през него са преминали голям брой студенти с интерес към изкуството. Той предвижда натоварена програма с творческа работа и предоставени материали:

  • ежедневни конферанси
  • еко- пърформанси на плажа с участието на галерия „ Резонанс”, Пловдив
  • посещение на „Аладжа-манастир” и лекции от водещите преподаватели.

 

9 – 16 май 2016 г.