facebook

Събития

bg-press_678x410_crop_478b24840a
26.05.2021 11:00
Събития

Фотографска изложба от конкурса за журналистическа фотография „БГ ПРЕС ФОТО 2020“

Алея пред Аулата


Организатори:
депаратемнт „Кино, реклама и шоубизнес“
Фондация БГ ПРЕС ФОТО


Водещи:
Цветан Томчев, фотожурналист, организатор на конкурса, хоноруван преподавател по фотожурналистика в НБУ  


Изложбата съдържа номинирани за награда снимки от конкурса за журналистическа фотография „БГ ПРЕС ФОТО 2020“. Съдържа единични снимки и серии, разделени на две групи: снимки от България и снимки от чужбина. Темите са политическа, социална фотография, природа и околна среда, култура, празници и традиции, спорт, войни, бедствия, аварии, коронавирус.


На откриването са поканени 100-те участници в конкурса, номинираните за награди, журналисти, гости и представители на партньорски организации и спонсори – Ректорът, преподаватели и студенти от НБУ, представители на Уникредит Булбанк, ПЕТРОЛ АД, Българска агенция по експортно застраховане (БАЕЗ), ДЖУЛИАНИ, НИКОН, Фотосинтезис, ПЕНТАКС.


Изложбата БГ ПРЕС ФОТГО се провежда от 2002 година и е най-продължителния и авторитетен български конкурс за репортажна фотография. Участието и наградите от конкурса са важна част от биографията на всеки участник. Журито на конкурса е международно, съставено от изявени фотожурналисти, журналисти и теоретици на фотографията. Членовете на журито за БПФ2020 са Анна Цолова, тв журналист и преподавател в НБУ, Валентина Петрова, фотожурналист и видеограф за АП, учила фотография в НБУ, Звездан Манчич, фотожурналист, председател на фондация ПРЕС ФОТО СЪРБИЯ и организатор на фестивала за фотография ВИЗУАЛИЗАТОР в Белград, Тамаш Сигети, фотожурналист, организатор на Унгарската национална изложба за репортажна фотография в Будапеща, Никола Лаутлиев, доц. д-р по „Изкуствознание – Фотография“, преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Георги Личовски, фотожурналист, кореспондент на агенция ЕПА в Скопие. Георги е един от днешните лидери и дуайен в репортажната фотография на Северна Македония, Богдан Кристел, фотожурналист от Румъния, кореспондент на агенция ЕПА в Букурещ и Дийн Кокс, американски фотожурналист, специализиран в отразяване на събития на Балканите и Източния блок, преподавател по фотожурналистика в Хонк Конг, постоянен член на международното жури.


Цветан Томчев, фотожурналист с дълга практика от повече от 30 години, носител на наградата за фотожурналистика „Черноризец Храбър“ на Съюза на издателите в България, член на международните журита за фотожурналистика в Сърбия и Чехия , фоторедактор на в.ТРУД, преподавател по фотожурналистика в НБУ от 2011г. Автор на книгите „Големите фоторепортери на България 1912-1960“ и Големите фоторепортери на България 1960-1989“.

Част от наградния фонд за участниците в конкурса е осигурен от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.