Събития

nasledsvta_678x410_crop_478b24840a nasledstva-01_678x410_crop_478b24840a nasledsvta-02_678x410_crop_478b24840a nasledstva-03_678x410_crop_478b24840a v-garnizov2_678x410_crop_478b24840a ludmil-hristov_678x410_crop_478b24840a
11.01.2019 18:00
Събития

Фотографска изложба „Преоткриване на наследства“

Участие на фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ в Програмата по откриване на събитията на „Пловдив – европейска столица на културата, 2019“

Регионален етнографски музей, гр. Пловдив, ул. „ Д-р Стоян Чомаков“ 2

Организатори:
Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, София (РЦОНКН), и Нов български университет

Автори фотографи:
Васил Гарнизов, Людмил Христов

 

Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ предлага нов поглед към традиции, които поддържаме днес, към празници, които пресъздаваме, към културни пейзажи, които съхраняваме. Фотографиите улавят мигове на радост, израз на скрита емоция, празнично ликуване… Опознаваме празника през погледа на участниците, съпреживяваме настроението на момента, улавяме движението в кадъра.
Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.

Изложбата предизвиква към откривателство – да опознаем културните наследства, част от начина ни на живот, да ги видим по нов начин, за да ги съпреживеем и почувстваме със сетивата си.

Фотографската експозиция е съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София.

Васил Гарнизов е доктор, доцент по антропология в Нов български университет, департамент „Антропология“, и преподава в програмите по антропология, политически науки на английски език, визуални изкуства и др. Васил Гарнизов ръководи и участва в мащабни проекти като изследване на състоянието на българското общество, осъществява наблюдение и анализ на политически ситуации у нас, проследява промените в средноазиатските държави, наблюдава процесите в Черноморския регион. Работи като експерт в сферата на кризите и конфликтите, свързани с местното развитие и идеята за местното самоуправление. Ръководител и водещ на национални и международни изследователски проекти, автор на множество статии и студии, публикувани на български и чужди езици в авторитетни научни издания, поддържа рубрика за актуални дебати в български издания, активен блогър, който отразява в слово и във фотоси значими моменти от обществения живот.

Васил Гарнизов е член е на Председателския съвет на НБУ и ръководи Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, който подкрепя образователни, изследователски и творчески проекти.

Занимава се професионално с фотография, автор е на три самостоятелни изложби, две изложби в партньорство с Людмил Христов, участва в над пет общи фотографски изложби. Съвместната експозиция на Васил Гарнизов и Людмил Христов с тема „През граници“ е показвана в София, Одрин, Солун и Европейския парламент в Брюксел.

Людмил Христов е професор по кино и телевизионно операторство в Нов български университет, създател и ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, преподавател в програми по кино и телевизия, визуална антропология, реклама. Инициира създаването на първите програми „Кино“ и „Реклама“ в България, а по-късно и на програмите по анимация, графичен дизайн и фотография като привлича изтъкнати творци за преподаватели. Създава и ръководи международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ (НБУ) – форум за млади, талантливи и влюбени в киното творци.

През своята дългогодишна кариера като оператор заснема повече от 100 филма от всички видове кино – игрално, документално, научно-популярно, рекламни филми, телевизионни сериали, музикални клипове и др., на някои от които е режисьор и продуцент. Многократно негови филми са награждавани на наши и международни фестивали.

Людмил Христов има активна обществена дейност като председател на Съвета на директорите на „София филм“ ЕАД (1997-2001), председател на Управителния съвет на „Филмаутор“ (2014-17), председател на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към Националната агенция по оценяване и акредитация и др. Участва в жури в редица национални и международни фестивали и програми, свързани с кино и телевизия.

През годините интересът му към фотографията нараства и създава три фотоизложби – две в съавторство с Васил Гарнизов и една самостоятелна.

Изложбата е гостувала в галерия „Сан Стефано“, София, и в Регионалния исторически музей, Русе.

Каталогът на изложбата е двуезичен, на български и на английски език.