facebook

Събития

273884023-5010332732350342-319552132058600334-n_678x410_crop_478b24840a
15.05.2022 11:30
Събития

Фотографска изложба (пътуващ вернисаж) „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“

Католическа конкатедрала „Св. Йосиф“ (ул. „Княз Борис I“ № 146, 1301 София)


Организатори:
департамент  „Национална и международна сигурност“ Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
Лаборатория за специализирани изследвания на рисковете и сигурността
Лаборатория по графичен дизайн



Водещи:
д-р Гергана Йорданова, департамент „Национална и международна сигурност“, НБУ
д-р Дафинка Сидова, департамент „Национална и международна сигурност“
доц. д-р Илия Кожухаров, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“


Модератор:
Отец Ярослав Бабик (Полша) – Монах от Ордена на малките братя капуцини, енорийски свещеник на Римокатолическа енория „Св. Йосиф“ – София


Участници:
преподаватели и студенти от Нов български университет и други университети, енориаши на Католическа енория „Св. Стефан, граждани, гости на столицата


Департамент „Национална и международна сигурност“ на Нов български университет, съвместно с департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и с любезното домакинство на Католическа конкатедрала „Свети Стефан“ в София представят фотографската изложба „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“. Изложбата включва 30 фотографии на студенти от бакалавърска програма „Гражданска и корпоративна сигурност“, магистърски програми „Национална и международна сигурност“ и „Криминология и политики за превенция на престъпността“ и на щатни преподаватели от департамент „Национална и международна сигурност“. Фотографиите са направени по време на Втория пътуващ семинар по криминология до остров „Персин“ (гр. Белене) през юни 2021 г.

Фотоизложбата „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“ се организира по повод 30-та годишнина от основаването на НБУ и 5-та годишнина от създаването на магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“ - единствената по рода си в България практико-приложно ориентирана образователна програма по криминология. Тя е уредена и представена за първи път през октомври 2021 г. в Централното фоайе на университета.

Основният обект на фотоизложбата е Мемориалният парк „Втори обект“ (бивш трудово-възпитателен и концентрационен лагер в периода 1949 г. – 1989 г.). Част от фотографиите показват богатствата на Природен парк „Персина“, Светилището „Блажени д-р Евгений Босилков“ и параклиса на Божието милосърдие, в който се съхраняват частички от мощите на полската католическа светица Фаустина Ковалска, дарени на Белене от Папа Йоан Павел II.

През ноември 2021 г., по покана на отец Паоло Кортези, ректор на Духовното светилище „Блажени д-р Евгений Босилков“ в Белене, тя е изложена в Епархийското светилище в дунавския град и благословена от монсеньор Страхил Каваленов – епископ на Никополската духовна епархия и архипастир на католиците в Северна България. С гостуването си в Белене фотографската изложба на НБУ се превърна в пътуващ вернисаж. До момента, освен в София и в Белене, изложбата е показвана и в Католическите църкви в Свищов и Русе.