facebook

Събития

pexels-paz-shots-3025620_678x410_crop_478b24840a
14.06.2023 10:00
Събития

„Фотографска работилница“ 22/23 Пролетен семестър

Корпус 3, РТЦ


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, БП „Фотография“


Гост лектори:

  • 14.06.2023 г. Уъркшоп 1 – „Фотография в 3D реалност” с фотографа Драгомир Спасов
  • 15.06.2023 г. Уъркшоп 2 – „Има ли въпроси?“ с оператора Александър Станишев
  • 16.06.2023 г. Уъркшоп 3 – „Работа с модел в модната и портретната фотография“ с модния фотограф Диляна Флорентин

 

Модератори:
гл. ас. д-р Енчо Найденов,
гл. ас. д-р Ангел Коцев


Участници:
студенти от различни специалности в НБУ


Проектът „Фотографска работилница“ представя поредица от събития свързани с интересни обучителни теми и изложби от света на визуалните изкуства – фотография и видеография, графичен дизайн, кино. Темите  покриват тенденции от различни направления, търсещи интердесциплинарна насоченист и към други програми занимаващи се с визуално изкуства в НБУ. Основна насока на уъркшопите е практическа дейност и реализация по предварително подбрани и одобрени теми. Лекторите са утвърдени професионалисти в областта на фотографията и други визуални изкуства. 


14.06.2023 г. Уъркшоп „Фотография в 3D реалност” с Драгомир Спасов

В уъркшопа с Драгомир Спасов ще се разгледа темата за добавената реалност към фотографския работен процес. Основни точки, които ще бъдат разгледани са:

Лекционна част:

  • обсъждане на важни елементи при генерирането на 3D среда
  • обсъждане на специфики при заснемането на човек или предмет за вграждане в среда

Практическа част:

  • Заснемане на човек с конкретна светлинна схема нужна за вграждането в 3D среда
  • Създаване на композитно изображение от 3D среда и фотография (вграждане на човек в компютърно генерирана средата)

Драгомир Спасов е фотограф и съосновател на Bliss студио— утвърден лейбъл за креативна фотография, който съчетава художествено състояние на ума с най-съвременни услуги. Като част от студиото което е базирано в София  работи с български и международни клиенти, за да превърне визията им в образи, които удрят нервите от 2002 г. насам. 

Драгомир Спасов работи по различни проекти – от високобюджетни реклами рекламни кампании до модна фотография, заснемане на плакати и социални кампании. В неговото портфолио влиза редица клиенти като: NTV - GAMES OF WILL; CHIVAS; Happy; Mellini; Clamer; Градус; guts&brains DDB;  Zagorka; Serdika Center; Saatchi&Saatchi и др.

 

15.06.2023 г. Уркшоп „Има ли въпроси?“ с оператора Александър Станишев

Семинарната част;

  • ще се проведе под формата на дискусионен панел, където Станишев ще отговаря на предварително зададени въпроси във формата за регистрация.

В практическата част:

  • Александър Станишев ще покаже как работи с модел(и) и как постига неговата характерна визия.

Александър Станишев е оператор и на американския филм Touched With Fire (Докоснати от огъня), сниман в Ню Йорк под режисурата на Пол Далио с участието на Кейти Холмс, Люк Кърби, Кристин Лахти, Грифин Дън и продуциран от не кого да е, а Спайк Лий заедно с Кристина Николова. Вероятно сте виждали и работата му за “Вяра, любов и уиски”, за който печели награда за операторство от фестивала в Сламданс 2012 в САЩ, както и за операторски дебют на фестивала “Златното око” в Попово. Снимал е и сериалите "Стъклен дом", "Под Прикритие", "Дървото на живота", “Връзки”, “Столичани в повече”, както и телевизионните филми "Хъшове" на Александър Морфов и "Аварийно кацане" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Освен това е оператор на втори екип в "Мисия Лондон" на Димитър Митовски и в последния филм на Камен Калев “С лице надолу”. Опитът му го отвежда и до воденето на 3 семинара по операторско майсторство в университета за приложни науки в град Торнио, Финландия. А последният му филм “Маймуна” на режисьора Димитър Коцев – Шошo излезе по кината миналата година. Освен на киното обича да се отдава и на фотографията. Участва в три общи и има една самостоятелна изложба. Бил е част от Vienna PhotoBook Festival 2017 и е редовен на базара за фотографски произведения "Облик".

 

16.06.2023 г. Уркшоп „Работа с модел в модната и портретната фотография“ с модния фотограф Диляна Форентин

Лекционна част, ще се дискутира:

  • Какви са проблеми при работа с модел?
  • Каква е разликата когато снимаме обикновени хора?
  • Ролята на фотографа при режисирането на портрета?

Практическа част:

  • Демонстрация как се работи с професионален модел.
  • Работа със случайни хора от публиката.
  • В последната част Диляна ще напътства някой фотограф как да говори и снима със случайни хора.

Диляна Флорентин е част от новата вълна български фотографи. Тя е завършила рекламна и художествена фотография в Нов български университет. „Фотографията е изкуство и начин да „изразиш себе си“. Тя е емоция, романтика, част от живота ти. Когато уловиш даден момент, кадърът го съхранява и той става вечен“, казва Диляна.

Модната фотография е нейната страст и изгражда голяма част от портфолиото й. Женската гледна точка и чувствителността са неизменно предадени в работата й. Тя снима за списания и марки, като „Elle“ ,Cosmopolitan“, „Булка“, „J’AM“, 12Mag.net, „OK!“, „Grazia“, Amica „L’oreal“ и други.

Изложби, състезания и проекти: Второ място в категорията Реклама – Мода (професионалисти) за „Семейни портрети“ на International Photography Awards Competition, 2013г. Октомври, 2012г. – участие в Absolut Blank България, заедно със стилистката Антония Йорданова и графичната дизайнерка Петя Савова. Август 2011 – изложбата „Една мечта“, заедно с художничката Анна Панайотова. Големи портрети, които комбинират черно- бели фотографии и картини, така наречената “mix-media” в хотел Хилтън.