facebook

Събития

pexels-andre-furtado-1264210_678x410_crop_478b24840a
18.06.2024 10:00
Събития

Фотографска работилница пролет 23/24

Корпус 3, РТЦ


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, БП „Фотография“


Гост лектори:

  • 18.06.2024 г. Уъркшоп 1 – „Модерната продуктова фотография - уменията на фотографа извън снимането“ с фотографа Симеон Леви.
  • 19.06.2024 г. Уъркшоп 2 –„Заснемане на кратки видео форми“ с оператора Дамян Димитров.

 

Модератори:
доц. д-р Енчо Найденов, гл. ас. д-р Ангел Коцев


Участници:
Студенти от различни специалности в НБУ

Проектът „Фотографска работилница“ представя поредица от събития свързани с интересни обучителни теми и изложби от света на визуалните изкуства – фотография и видеография, графичен дизайн, кино.

Насоката на инициативите в пролетния семестър на 23/24 учебна година с насочени към:

- Практически работилници - Темите ще покриват тенденции от различни направления, търсещи интердесциплинарна насоченист и към други програми занимаващи се с визуално изкуства в НБУ. Основна насока на майсторски класове е практическа дейност и реализация по предварително подбрани и одобрени теми. Лекторите са утвърдени професионалисти в областта на фотографията и други визуални изкуства. 

  • Уъркшоп 1 – 18.06.2024 г. –„Заснемане на кратки видео форми“ с оператора Дамян Димитров.

 

В уъркшопа  ще се научите:

Теоретична част

* Каква е същността и специфика на кратката видео форма.

* Как се реализира музикален клип и рекламен спот?

* Ролята на оператора при вземане на креативното решение за визията на музикалния клип или рекламния спот?

Практическа част

Студентите се разделят на екипи - фотограф, асистент на фотографа, DIT, осветление, сет дизайнер и тн. и под напътствието на водещият уъркшопа заснемат задача по предварително разяснена тема. Финализиране на практическата част - обсъждане на постигнатите резултати.

Представяне:

Дамян Димитров започва творческата си кариерата преди повече от 10 години, започвайки с лентова фотография. След това той се запалва по и изучава операторство.

Портфолиото му включва над 20 късометражни филми, пълнометражен филм и над 60 епизода в голям брой български сериали.

През последните няколко години той се насочва главно към работата по музикални и рекламни клипове, от които той вече е заснел над 100.

 

  • Уъркшоп 2 – 19.06.2024 г.  „Модерната продуктова фотография - уменията на фотографа извън снимането“ с фотографа Симеон Леви.

 

В уъркшопа  ще се научите:

В съвременния свят фотографа/видеографа трябва да има повече умения от това само да снимам добре, той трябва разбира от сет-декорация, цветови хармонии, история на продукта, да умее да прави подбор на подходящи елементи и да работи в условията на времеви рестрикции.

Теоретична част

* Ролята сет-декорацията за общото звучене при снимките на храна.

* Как се организира цветова хармония при снимки на храна.

* Важно ли е сме запознати със същността на продукта.

* Как да менажираме времевия фактор при комерсиалните снимки на храна.

Практическа част

Студентите се разделят на екипи - фотограф, асистент на фотографа, DIT, осветление, сет дизайнер и тн. и под напътствието на лектора заснемат задача по предварително разяснена тема. Финализиране на практическата част - обсъждане на постигнатите резултати.

 

Симеон Леви е рекламен фотограф, с 25-годишен опит, включващ  работа с многобройни големи марки в България и чужбина, като Coca-Cola, Nestle, Шуменско, Фантастико и много други.

Той започва да снима още като дете. Не приема изкуството, като надпревара. За него самият снимачен процес е наградата. Комбинирайки две от най-големите си страсти, той развива разноцветната си и свежа кулинарна фотография, с която той е много добре познат в днешни дни.