facebook

Събития

viber-image-2023-04-11-13-08-07-434_678x410_crop_478b24840a
17.05.2023 15:00
Събития

Фотоизложба „Да открехнем вратата“

Корпус 2, етаж 3, Коридорно пространство



Организатор:
департамент „Здравеопазване и социална работа“

Лектори:
проф. д-р Ивайло Търнев
доц. д-р Маргарита Станкова
Полина Маринова - Изпълнителен директор на Агенцията по заетостта


Модератори:
доц. д-р Полина Михова
Поканени външни гости


Участници:
студенти и преподаватели



Фотоизложбата, в която са включени снимки и разкази на участници в информационната кампания „Да открехнем вратата“ ще гостува в Нов български университет в периода от 17 май -16 юни 2023 г.

 

 

Кампанията „Да открехнем вратата“ е организирана от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта със съдействието на Фондация „Такале“, Национална мрежа на ромските трудови медиатори и Национална мрежа на здравните медиатори.

 

 

Идеологията на кампанията е разказ от първо лице на роми от Благоевград, Стара Загора и Ямбол за начина им на живот, какво обичат да правят, какви трудности срещат, за какво мечтаят, какво биха искали да работят. Посредством заснети видео материали са разказани в детайлни техните истории, преминавайки и през обучения по дигитална фотография. Отличени са трима от тях за цветните им и експресивни фоторазкази – истински моменти от ежедневието, работата и ромската култура.

 

 

Официално, изложбата бе открита на  8 април 2022 г. - Международния ден на ромите, в Клуба на народния представител в Парламента.


Инициативата се реализира чрез: Министерството на труда и социалната политика, Фондация „Такале“, Национална мрежа на ромските трудови медиатори, Национална мрежа на здравните медиатори и Агенция по заетосттa.

 

 

Участници в събитието ще бъдат:

  • студенти от БП „Логопедия“, Майнър-програма (втора специалност) „Логопедия“, БП „Психология“, МП „Езикова и речева патология“;
  • преподаватели и студенти, участници в Системата за тюторство на НБУ;
  • студенти от департамент Политически науки;
  • студенти от департамент Когнитивна наука и психология.

По време на откриването е предвидено и  презентиране на видеоразказ.

Вярваме, че посредством тази инициатива ще бъдем полезни, както на студентската, така и на академичната общности в Нов български университет.


 

Автори на кампанията, която е посветена на икономическото активиране на хората от ромската общност чрез подобряване на трудовите им умения, са Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика.

 

 

Изложбата разказва истории на роми, започнали работа по програми за насърчаване на заетостта, финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по Националния план за действие по заетостта. 14-те табла с фотографии показват още ползата от работата на ромските, здравните и младежките медиатори и разкриват красотата на  ромските традиции, обичаи и празници.