facebook

Събития

biblioteka-izlojba_678x410_crop_478b24840a
01.10.2020 13:41
Събития

Изложба „2020: годината на Бетовен“

1-31 октомври 2020 г.

Библиотека, II етаж


Организатор:
Библиотека


На Международния ден на музиката, 1 октомври, Библиотеката представя изложба от книги и статии, свързани с живота и дейността на Лудвиг ван Бетовен. През 2020 г. светът чества 250 години от рождението на гениалния композитор. Най-много събития са предвидени в Бон и Виена, местата на които е роден и живял. Около 1000 концерта, опери, изложби и конференции ще се проведат в Германия. В България Софийската филхармония, Опера Пловдив и шуменските симфоници също отбелязаха 250-годишнината.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „eBook Academic Collection“ и „Academic Search Complete“ на EBSCO, JSTOR, колекция „University Press Ebook Collection“ на ProQuest и ScienceDirect.


Сред изложените документи са: „Психология на музикалното творчество на Лудвиг ван Бетховен“ от Цветан Асенов, „Бетховен“ от Боян Пенев, „Бетховен: Великите творчески епохи“ от Ромен Ролан, „Бетховен“ на Мейнард Соломон, „Апасионата: Роман за живота на Бетховен“ на Алфред Аменда, нотните издания „Elf Wiener Tanze“, „Klavier-Werke: Band 1.: Sonaten (Nr. 1-15)“, „Klavierstuеcke, „Konzert fuer Klavier und Orchester“, „Sonaten fuer Klavier zu zwei Haenden“ и други.