facebook

Събития

9-zaiavka-za-sabitie-izlogba_678x410_crop_478b24840a
02.05.2019 08:00
Събития

Изложба „500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи“

Библиотека, I етаж

Организатор:
Библиотека


Изложбата се провежда в рамките на проект „500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи“, финансиран от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ. Представени са книги от библиотечните колекции на Нов български университет, които разкриват многоликия образ на ренесансовия мислител, архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник.

Изложени великолепни албуми с живописни творби, биографии, книги за флорентинския Ренесанс и мястото на Леонардо да Винчи в него. Уникални са бележниците на твореца, демонстриращи разнопосочността и многообразието на неговия талант. Това са извадки от седемте хиляди страници запазили се ръкописи, написани на италиански език отдясно наляво, огледално (както най-често пишел Леонардо). Тук могат да бъдат открити мисли за рисуването, скулптурата, анатомията, медицината, астрономията, машините, военното дело. Те, както и обилието от илюстрации – рисунки на гения в другите показани в изложбата книги –свидетелстват за страстта му към изобретенията. Леонардо рисува  и описва летателни апарати, парашут, въртолет, нови конструкции за винторежещи станове, за печатни, дървообработващи и други машини; рисунки и обяснения за подводница и водолазен костюм, хидравлични машини и др. Множество описания и скици са посветени на анатомията, към която подхожда с модерния метод на дисекцията. Забележителна е скицата „Витрувианският човек“ (1490), която разглежда представите за хармонични пропорции, проучени за пръв път от архитекта и военния инженер Витрувий от 1 век. Всичко това – заедно с неуморната работа на художника върху портрети; религиозни сюжети; стенописи; архитектурни и градостроителни проекти и рисунки.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги, статии и видеа от бази данни Alexander Street: Academic Video Online,  Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „Academic Search Complete“ на EBSCO, JSTOR, Leisure and Tourism, Sage Journals и Web of Science.

Сред изложените издания са: „Аз бях Леонардо“ на Владимир Свинтила, „Бележниците на Леонардо“, „Другото лице на Леонардо да Винчи: Исторически очерк“ на Иван Богданов, „Животът на Леонардо да Винчи: Флорентински живописец и скулптор 1452-1519“ на Джорджо Вазари, „Леонардо да Винчи“ на Петър Михайлович Бицили, „Леонардо да Винчи: Кодекс на загадките: Гатанки, загадки и главоблъсканици, вдъхновени от ренесансовия гений“ на Ричард Галънд, „Леонардо да Винчи: Полетите на мисълта“ на Чарлс Никъл, „Леонардо да Винчи: Разказ за художника“ на Кенет Кларк, „Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи, „Geometry and art: How mathematics transformed. Art during the Renaissance“ на Дейвид Уейд, „Leonardo“ на Енрика Криспино, „Leonardo da Vinci“ на Фред Берънс, „Leonardo da Vinci 1452-1519“ на Франк Цьолнер и редица други.