facebook

Събития

hranite_678x410_crop_478b24840a
05.06.2019 10:12
Събития

Изложба „7 Юни – Международен ден на СЗО за безопасност на храните“

Фоайе пред Аула

Организатор:
УПИЗ „Учебно-научна лаборатория по Биология“

Участници:

Директор УПИЗ : Доц. д-р Галина Сачанска
Технически сътрудник УПИЗ: MSc  Маргарита Ценова


Международният ден на СЗО за безопасност на храните се учредява за първи път през 2019 година. Чрез изложбата, УПИЗ „Учебно-научна лаборатория по Биология“ - НБУ представя експериментални резултати за безопасност на млечни продукти, предлагани на българския пазар. Изложбата се състои от две части: „Микробиологичен контрол на кисело мляко - здравословни микроорганизми“ и  „Микробиологичен контрол на български и вносни сирена и кашкавали“. Представени са резултати за съответствието на продуктите към националните, европейски и световни стандарти, електронно-микроскопски снимки на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, посевки върху селективни и хромогенни агарови среди, антибиограми на бактериални изолати.

Доц. д-р Галина Сачанска  е Директор на Програмния съвет „Биологични науки“ в НБУ и организатор на три поредни конференции по безопасност на храните: FOOD-1 (2013), FOOD-2 (2015) и FOOD-3 (2017), проведени в НБУ. Г. Сачанска е член на Борда на Българското дружество по Микробиология (БДМ) към СУБ и член на Election Committee – FEMS (Федерация на европейските микробиологични дружеста, която обединява 52 европейски дружества), член е на Редакционната колегия на редица реферирани и индексирани научни списания.