facebook

Събития

facebook-event-cover-01_678x410_crop_478b24840a
09.05.2023 18:00
Събития

Изложба „Алхимия на природата“

Галерия УниАрт


На 9 май (вторник) от 18:00 Галерия „УниАрт“ на НБУ ще открие на изложбата на Стефка Дончева „Алхимия на природата“. В своите 17 пана авторката експериментира с необичаен набор на материали: ахат, планински кристал, аметист, пирит, пясък, цимент, пигменти и структурни пасти, които подобно на алхимичен процес придобиват нова трансформативна сила, превръщайки се в изкуство. Към тези материали трябва да бъде прибавен още един тайнствен компонент, чиято липса би направила завършването на творческия процес практически невъзможно. Подобно на етера, който създава неразривните връзки между всички останали елементи, епоксидната смола споява по неповторим начин материята.

 

Резултатът от тези творчески търсения и магически експерименти са абстрактни поетични образи, които отправят покана към зрителя за индивидуално преживяване.

 

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с изпълнение на арфа на младата музикантка от НБУ Александрина Кушинчанова.

 

Изложбата ще продължи до 25 май 2023 и е съвместен кураторски проект на студентите Стефка Дончева, Десислава Иванова, Карина-Луиза Инджова, Биляна Костова, Ния Масларска, Мирослава Савова от програмата по „Изкуствознание и артмениджмънт“ на НБУ.

 

Галерия „УниАрт“  е отворена за посещения от понеделник - петък, 11:00 - 19:00 часа

https://www.uniart.bg/