facebook

Събития

atanasslavov_678x410_crop_478b24840a
05.01.2022 09:00
Събития

Изложба „Атанас Славов и фантастичното“

5 – 31 януари 2022 г.

Библиотека, етаж 2

Организатори:
Център за книгата
Библиотека

Изложбата представя книги от библиотечните колекции на НБУ, свързани с живота и творчеството на Атанас Славов, и отношението му към света на фантастичното и митологичното. Последното е пречупено през фокуса на традиционните източници на концептуално вдъхновение на големия български интелектуалец (не само в качеството му на писател-фантаст): фолклорът, приказките, легендите, традиционните и нетрадиционни религиозни вероизповедания, както и „алтернативните“ мистични и духовни движения / учения.

В тази връзка изложбата поставя специален акцент, освен на литературната дейност на Атанас Славов и върху ролята му на изследовател на някои от горепосочените феномени като апокрифите, шаманизма, дъновизма и други.

Особен интерес представлява присъствието в личната библиотека на писателя, дарена на НБУ, както на образци на българската и световна фантастика, и митология (от Махабхарата, византийските и старинните славянски предания, творбите на братя Грим и Едгар Алън По до легендите на Николай Райнов, Антон Страшимиров, Георги Райчев, и романите на Любен Дилов), така и на редки, и ценни издания по въпросите на гръцката митология, християнството в теологичната и фолклорната традиция, източните религии, теософията, езотериката и т.н. В своята пъстра съвкупност експозицията поставя на преден план проблема за влиянието на разнообразните духовни търсения и интереси на Славов върху многообразието на литературното му наследство и творческата им интерпретация в неговата есеистика, поезия и проза.

Повод за събитието са превърналите се в традиция Атанас-Славови четения в Нов български университет.