facebook

Събития

288313104-3154435954823489-7536986397561324660-n_678x410_crop_478b24840a
17.06.2022 10:00
Събития

Изложба „Безмислието на войната“ – погледи и алтернативи

Пространството до центъра на книгата



Организатор:
Комисия „Култура“ към СС на Нов български университет

Водещи:
Сирма Боянова, Кристиян Сергинов, Роберта Колева


Участници:
студенти от всички творчески специалности на Нов български университет


„Безсмислието на войната: погледи и алтернативи“ е конкурс за студентско творчество в областите на изящните, приложни изкуства и литературата, който впоследствие ще се превърне в изложба. В контекста на мрачните събития около агресията на Путин в Украйна, той ще се фокусира върху темата за безсмислието на войната и идеята за изкуството като форма на терапия, начин за съзнателно контролиране на злото и преработване на пряко или непряко преживения ужас от бойните действия. Целта на проекта са: 1) да насърчи дебата и дискусията по актуалния въпрос и да ангажира студенти в различните творчески направления да изкажат мнение чрез една от най-силните форми на изразяване, а именно изкуството; 2) да подхрани критичното мислене като основна цел на всеки университет; 3) да провокира среща между студенти от различни департаменти и изкуства.

Художествените направления, в които могат да се включат участниците, са разделени на 4 категории: визуални изкуства, формообразуване, дизайн и литература. В проекта ще участват само студенти на университета, като на финалната прага на надпреварата първите 5 места от всяка категория ще бъдат изпратени на изложба, предвидена да се осъществи в свободното пространство във втори корпус. Финалният резултат – ще сме обградени от разнообразни форми и произведения на изкуството, разглеждащи темата за безсмислието на войната през различни погледи и съответно – даващи различни алтернативи. Кураторската идея е да се провокира усещане у публиката за надмогване на ужаса на военните действие именно чрез силата на изкуството, пронизващо сетивата от всеки ъгъл.

Всеки участник ще получи грамота за положените усилия, а студентите, заемащи челната позиция във всяка от 4-те категории, ще получат ваучер от определена сума за купуване на материали от Art Service и Booktrading. Конкурсът ще бъде оценяван от жури с преподаватели, респективно – всеки отговарящ за категория в неговата специализация.