facebook

Събития

1-zaiavka-za-sabitie-izlogba_678x410_crop_478b24840a
03.01.2020 09:00
Събития

Изложба „Българската литература и култура между двете световни войни на страниците на сп. Златорог“

Корпус 1, Библиотека, 1 етаж 

Организатор:
Библиотека

Изложбата представя книги и статии от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с публикациите и дейността на списание Златорог. Повод за изложбата е 100-годишнина от създаването на изданието.

Списание Златорог се публикува месечно, негов основател и главен редактор е Владимир Василев. Тиражът му достига 3000 екземпляра. Първата книжка излиза 1920 г., а последната 1943 г. На неговите страници се събират значими събития от българската литература и култура. Отпечатва оригинална и преводна литература, новини и отзиви за театър, изобразително изкуство, музика и кино.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „eBook Academic Collection“ на EBSCO, JSTOR и Научния електронен архив на НБУ.

Сред изложените документи са: „Златорожката връзка: Петър Динеков - Владимир Василев, два портрета в ретро - от натура (73 неизвестни писма)“ от Евелина Белчева, „На Бога най-светлия син“ от Надежда Александрова, изданията на „Българска литературна периодика: Приносът на периодичния печат в развитието на българската литература 1878-1944“ от Иван Богданов от 1982 г., 1995 г. и 2016 г., „Бараж от литературни формули“ на Владимир Василев, „Немската култура в българската периодика от 20-те години на XX в.: (Сп. Златорог, Хиперион, Везни и Пламък)“ от Даниела Дечева, „История на българската литературна критика: Т. 3.: От края на Първата световна война до средата на 40-те години“ от Пантелей Зарев и том 1 и 2 на „Критическото наследство на българския модернизъм“ със съставител и редактор Едвин Сугарев и други.