facebook

Събития

2-zaiavka-za-sabitie-izlogba_678x410_crop_478b24840a
01.02.2019 09:00
Събития

Изложба „Български археологически съкровища“

1-28 февруари 2019 г.

Библиотека, етаж 1

Организатор:
Библиотека

Изложбата представя книги, статии и аудио-визуални документи от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с археологически изследвания на територията на България. Повод за събитието е Денят на българската археология - 14 февруари, празник, който се отбелязва у нас от 1971 г. по инициатива на Националния археологически институт и музей към БАН. Всяка година по случай честването му се организират научни и културни прояви за популяризирането на постиженията и развитието на българската археология, което е основна цел и на настоящата изложба.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги, статии и видеа от бази данни „Academic Video Online: Premium“ на „Alexander Street Press“, Cambridge Journals, CEEOL, „eBook Academic Collection“ на EBSCO , JSTOR и Web of Science.

Сред изложените документи са: „Археолог: От „Осанна!“ до „Разпни го!" на Николай Овчаров, „Въведение в тракийската археология“ на Георги Китов, „Древна Тракия: Мълчанието проговаря“ на Валерия Фол, „Панагюрското златно съкровище“ на Иван Венедиков, „Рогозенското съкровище“ на Иван Маразов, „София от древността до нови времена“ на Магдалина Станчева, „Съкровищата на България“ на Бони Петрунова, „Траките“ на Александър Фол, „L'ancien art bulgare“ на Богдан Филов, „The Preslav treasure“ на Тотю Тотев, „Treasures of Bulgaria“ на Петър Константинов, „Varna necropolis: the dawn of European civilization“ на Иван Иванов и редица други.

При създаването на плаката за изложбата е използвано изображение на Регионален археологически музей, гр. Пловдив.

Снимка: Вълчитрънско златно съкровище: Брошура с описание на предметите, 2011.