facebook

Събития

ceramic-core_678x410_crop_478b24840a
21.06.2024 10:00
Събития

Изложба „Ceramic core“

21.06.2024 – 05.07.2024

Галерия Сан Стефано


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“


Водещи:
проф. д-р Моника Попова, ас. д-р Виолета Заранкова


Модератори:
д-р Алина Папазова, хон. преп. Методи Попов


Участници:
Студенти от БП „Визуални изкуства“ – модул „Керамика и порцелан. Дигитални форми“ и МП „Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми“


Четвъртият поред съвместен проект между Керамика НБУ и Галерия Сан Стефано със заглавие „Ceramic core” ще се случи между 21 юни и 5 юли 2024г.

Изложбата представя пластики на преподаватели и студенти по керамика, създадени през академичната 2023/2024 година в ателиетата по керамика на НБУ. Темите, върху които работят участниците, са разнообразни – макет, чайник, букви, компресия, зоо- и антропоморфни създания, различни интерпретации върху основната тема на 60-то Венецианско биенале „Чужденци навсякъде“. Използваните техники в пластиките показват богатството в изразните средства на съвременното керамично изкуство. Голяма част от произведенията са завършени чрез една от най-класическите техники – подглазурната декорация.

Особен момент в тази изложба е представянето на керамични обекти, създадени чрез помощта на изкуствен интелект. AI бе въведен в обучителния процес през пролетния семестър в програмите по керамика на НБУ и резултатите от комбинацията са показани като експеримент.

Намесата на AI е и провокацията зад заглавието “Ceramic core”.  Ceramic (от англ.) – керамичен. В контекста на писане на задания в софтуерите за генериране на изображения с AI, “core” е терминът, който се използва за подсилване или акцентиране на ключови елементи или стилове в заданието, за да се осигури по-ясна и фокусирана интерпретация от системата. По този начин и авторите в тази изложба, чрез своите пластики акцентират и насочват вниманието върху керамиката в съвременното изкуство.

По традиция, в проектът наравно със своите студенти, участват и преподавателите им проф. д-р Моника Попова и ас. д-р Виолета Заранкова.