Събития

5_678x410_crop_478b24840a dizain-1_678x410_crop_478b24840a dizain-2_678x410_crop_478b24840a
18.12.2019 19:00
Събития

Изложба „Дописване на обекти“

Арт център „Steppenwolf“, бул. Васил Левски 150 ет. 6, София

Организатори:

Департамент „Дизайн“
проф. д-р Борис Сергинов,
гл. ас. д-р Биляна Калоянова,  
ас. Руслан Лозев

Модератори:
проф. д-р Борис Сергинов,
гл. ас. д-р Биляна Калоянова,
гл. ас. Иво Попов,
ас. Руслан Лозев

Участници:
студенти от БП „Интериорен дизайн“ и МП „Пространствен дизайн“

На 18 декември 2019 г. от 19: часа в арт център STEPPENWOLF ще се открие изложба на тема „Дописване на обекти – 2019“ на департамент „Дизайн“ при Нов български университет. Събитието представи ремиксирани дизайн обекти, инсталации, асамблажи създадени от преподавателите и студентите от бакалавърска програма „Интериорен дизайн“ и магистърска програма „Пространствен дизайн“.

Целта на изложбата е формирането на авторска естетика в студентите, необходима както за създаването на собствено творчество, така и за изграждането на категорично възприемане и разбиране на явленията и процесите в съвременната култура. С други думи, формиране на критично мислене по отношение на процесите в културата и изкуството.

„Дописване на обекти“ използва метода на ремиксирането.

Експонатите предлагат както една различна гледна точка към предметната среда, която ни заобикаля, така и алтернативен поглед към визуалния код на „дизайна“. Фокусът е върху концепцията за „смесването“, „ремиксирането“. В този ред на мисли Алесандро Гуриеро, един от най-ярките съвременни дизайнери казва: „Така в процеса на „ремикс“ (редизайн), признаците на ирационалното отбягват възможността за нещо ново, за да се спуснат като снежинки или да се изсипят като градушка върху скъпоценни и върху обикновени предмети – и предефинират с безполезност и двусмислие онова, което неоснователно претендира да е вечно.“ И още: „Тайната се крие в минималното, във вътрешната и неотменна потребност да се изразяваш творчески. Въпреки всичко.“