facebook

Събития

36-zaiavka-za-sabitie02-11-15-12_678x410_crop_478b24840a
02.11.2022 09:00
Събития

Изложба „Египет на фараоните“

Библиотека, II етаж


Организатор:
Център за книгата, Библиотека


Библиотеката отбелязва 100 годишнината от откриването на гробницата на фараона Тутанкамон с изложба от книги и статии „Египет на фараоните“. Името на изложбата заимства заглавието на книга на основателя на египтологията в България проф. д-р Сергей Игнатов, член на Настоятелството на Нов български университет.

На 4 ноември 1922 г. английският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон в Долината на царете. Уникалността на събитието се крие не толкова в откриването на нова гробница на фараон, колкото във факта, че е била почти непокътната, което дава изключително ценни познанията за историята на Древен Египет. По повод годишнината една от най-старите библиотеки в Европа - главната изследователска библиотека на Оксфордския университет направи изложба, която за първи път разкри публично богатствата на архива на Хауърд Картър, собственост на института „Грифит“.  

Документите, включени в изложбата „Египет на фараоните“, са част от традиционните и електронни колекции на Нов български университет.