facebook

Събития

biblioteka-izlojba_678x410_crop_478b24840a
03.06.2019 11:12
Събития

Изложба „Европейските катедрали“

Библиотека, I етаж


Организатор:
Библиотека

Когато пътешестваме днес из Европа, много градове ни посрещат с мощните и все пак стройни и изящни тела на своите катедрали. Техните устремени към небето върхове като че премахват границата между крайното и безкрайното, въвеждат човешкото и материалния свят в чудото на сливането с Бога и божественото.

Подбраните книги говорят за света на идеите и как те са свързани с логиката на мислене и формообразуване на архитекта на катедралите. Те разказват и показват как и защо катедралата се члени на части и частите – на части; защо в пищното изобилие от мотиви цари съвършена яснота; защо цялото на катедралата отваря за вярващия цял един свят с бродерии от камък отвън и живописни и скулптурни изображения отвътре. И още: как светлината прониква през стъклописите на прозорците, за да приобщи човешкото същество към изначалната, съзидателна светлина на Бога. Да го озари, да го дари с любов, да установи ред и хармония във всемира, алегория за който е тялото на катедралата.

Изложбата на Библиотеката е и съпричастност с възстановяването на Парижката „Нотр Дам“ – блестящ шедьовър на европейското културно наследство.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги, статии и видеа от бази данни Alexander Street: Academic Video Online, Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „Academic Search Complete“ на EBSCO, JSTOR, Leisure and Tourism, Sage Journals и Web of Science.

Сред изложените издания са: „Антони Гауди 1852-1926: От природата към архитектурата“ на Мария Антониета Грипа, „Архитектура на средновековния християнски и ислямски свят“ на Николай Тулешков, „Времето на катедралите: Изкуство и общество 980-1420“ на Жорж Дюби, „Готическата архитектура и схоластиката“ на Ервин Панофски, „Култура и изкуство на Ренесанса в Италия“ на Якоб Буркхарт, „Макс Регер и пространството на органната песен до Първата световна война“ на Албена Георгиева Кехлибарева-Стоянова, „Catedrales de Espana“ на Педро Наваскес Паласио, „Cathedrales de France“ на Пиер Жерар, „Katedrala sv. Vita na Prazskem hrade“ на Иржи Буриян, „La cathedrale de Geneve“ на Даниел Бускарле, „Medieval art (987-1489): Romanesque art“ на Виктория Шарл, „The Gothic cathedral: origins of Gothic architecture and Medieval concept of order“ на Ото фон Симсон и редица други.