facebook

Събития

ayaneva2_678x410_crop_478b24840a ayaneva1_678x410_crop_478b24840a ayaneva3_678x410_crop_478b24840a
16.03.2017 15:30
Събития

Изложба „Еxpression Аrt“

Събитието е посветено на 10 г. от създаването на департамент „Изящни изкуства“

Корпус 1, фоайе пред Аула

Организатори:
департамент „Изящни изкуства“
доц. д-р Анна Янева

Представяне резултатите от провеждане на студентски пленер с изложба, в галерия „Ларго“, гр. Варна и комплекс Златни пясъци 2016 г. 

Проектът се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Факултет за базово образование и Бакалавърски факултет на Университета.

Ръководител на проекта:
доц. д-р Анна Янева

Участници:
студенти от курсовете на доц. д-р Анна Янева от департамент „Изящни изкуства“ и „Кино реклама и шоу бизнес“

Представените резултати са от творческия пленер във гр. Варна „Златни пясъци“, през май 2016 г. бе открита сборна изложба в централната галерия „Ларго“, на студенти с преподаватели доц. д-р Анна Янева и доц. д-р Константин Вълчев. Тя бе открита на 11. май и продължи до 30. май. Събитията се случваха под музикалния съпровод на проф. д-р Симо Лазаров и екип от колеги музиканти - Юли Янев и студенти. Изложбата „Еxpression Аrt“ бе част от събитията посветени на 25-годишнината на НБУ. Бяха експонирани 70 бр. картини/произведения на 50 студенти. Участваха студенти от програмите на департаменти „Изящни изкуства”, „Кино реклама и шоубизнес“ и „Музика“. Бяха представени и отбелязани съвременните методи и средства в преподаването в изящните изкуства.

Представени бяха съвременните технологии в рисуването с таблет, дигиталната работа и електронното музициране.

С презентация и пърформанс се включи и пловдивската галерия „Резонанс“. Студенти и музиканти от НБУ се включиха в събитието. Поради тази причина утвърдени български творци бяха гости на пленера на НБУ. Студентите имаха възможност да разговарят с тях и да обменят опит.

Проектът послужи и като рекламна кампания, утвърждаваща водещата и новаторска роля на НБУ пред широката общественост. Интересът на медиите и обществеността към изложбата на НБУ в град Варна бе голям - на откриването присъстваха журналисти от различни медии, преподаватели от специализирани училища по изкуствата студенти, кандидат-студенти, родители, културни дейци, галеристи и любители на изкуството.

Доц. д-р Анна Янева преподава в НБУ от 1996 г. Осъществява над 100 изложби и проекти на студенти от Университета, на преподаватели и студенти, изложби-спектакли, изложби-концерти, хепънинги, договори на НБУ, участия, провеждане на пленери, семинари с др. Основни изследователски интереси в областта на: 

В областта на живописта, история на изкуството/съвременно експониране на изкуство, пластична анатомия, дигитални изкуства, концепт арт, работа с таблет, улични изкуства и др.
Нови и основни тенденции в експозиционната дейност в областта на визуалното изкуство и новите музейни и кураторски практики . Вниманието е концентрирано върху експозиции и изложби в интериор и на открито, често представяни с нови методи и със съдействието и акцентите на различни изкуства, като интердисциплинарност: спектакловост, синтез между изкуствата, пространства и време.