facebook

Събития

cover-v2_678x410_crop_478b24840a
14.12.2021 19:00
Събития

Изложба „Форми на общуване“

Галерия DOZA, ул. Цар Самуил 52


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“


Куратор:
доц. д-р Калина Христова

По идея на:
Йово Панчев

Изложбата ще бъде открита от проф. Пламен Дойнов, д.н. – Ректор на НБУ и доц. д-р Калина Христова – Ръководител на департамент „Изящни изкуства“


Участници:
Румен Лаптев (in memoriam), Екатерина Русинова, Олег Гочев, Моника Попова, Венцислав Занков, Калина Христова, Валентин Савчев, Ралица Мирчева, Дамян Дамянов, Васил Ангелов, Моника Найденова, Христина Дякова, Станимир Божилов, Виолета Заранкова, Алина Папазова, Татяна Димова, Ивайло Саралийски, Рами Хамуд, Маргарита Маркова, Георги Ников

Изложбата представя произведения на преподавателите от департамент „Изящни изкуства“, който отбелязва своята 15-та годишнина от създаването му в НБУ, което съвпада и с честването на 30-тата годишнина на университета. Изложбата има за цел да покаже художествените възможности на преподавателите, както и творческата приемственост, демонстрирана чрез участието на студенти и докторанти от различните програми на департамента. Участието на младите автори е важна част от представянето на изложбата, защото именно те и тяхната успешна творческа, и професионална реализация са доказателство за качеството на художественото образование в НБУ и в програмите към департамент „Изящни изкуства“.

Нито един от участниците в изложбата, независимо от академичнта си ангажираност, не пренебрегва есенциалната си вътрешна потребност от творене. Макар и много стилово разнообразни, заедно те показват единност в изкуството и в качественото художествено образование.

Доц. д-р Калина Христова е ръководител на департамент „Изящни изкуства“ от 2020 година и това е първият ѝ кураторски проект, в който се опитва да събере творческото многообразие на колегите си в тази юбилейна за департамент „Изящни изкуства“.