Събития

leo-cover-02_678x410_crop_478b24840a
23.10.2019 16:30
Събития

Изложба „Фрагменти по Леонардо“

Музей на НБУ

Организатор:

Департамент „Изяшни изкуства“

Водещ:
доц. д-р Калина Христова

Модератор:
Васил Ангелов

Изложбата е свързана с 500 години от кончината на Леонардо да Винчи, която се отбелязва със събития и изложби в цял свят. Недостижимият художник, скулптор, астроном, архитект, философ, учен, изобретател и футурист Леонардо да Винчи е и проницателен технолог, който вече 500 години не престава да ни изпълва с възхищение.

Идеята на изложбата е да представи един различен поглед към творчеството на гения, пречупено през въображението на участниците, вдъхновено от желанието на Леонардо да полети като птиците, да промени руслото на реките, да разбере как е устроена клапата на човешкото сърце.

Избрахме формата на Ex Libris като най-пододящ формат за нашите произведения, именно защото в неговата специфика са заложени лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек – било със средствата на шегата, било чрез символи и сравнения.

*Екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Идва от латинския израз „ex libris“, което означава „из книгите на…“ в смисъл „от библиотеката на…“. Представлява етикет, който се залепва на вътрешната страна на корицата на книга, или печат, който се поставя там.

Изследователите на Леонардо твърдят, че тайната на гениалността му е в неговата любознателност, затова се надяваме че и публиката на изложбата ще прояви същото любопитство към представените графичните рисунки и произведения, реализирани в различни техники.