facebook

Събития

untitled-1_678x410_crop_478b24840a
18.05.2023 18:00
Събития

Изложба „Inside Joke”

18.05 – 13.06.2023

Галерия „Сан Стефано“, София


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“Ръководители:
проф. д-р Моника Попова, ас. д-р Виолета Заранкова и хон. преп. Алина Папазова


Участници:
Студенти от БП „Визуални изкуства“, модул „Керамика и порцелан. Дигитални форми“; МП „Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми“; студенти от курсове VIPB067 и VIPB069


Inside Joke (в превод от англ. "Вътрешна шега") е третата годишна изложба на ателие "Керамика" на НБУ, която ще бъде представена в Галерия "Сан Стефано". Тази година фокусът на студентите е концентриран върху две основни семестриални теми. Първата е вдъхновена от теста на световноизвестния психоаналитик Роршах, който определя състоянията на пациентите според интерпретациите, които правят, гледайки специфични петна, известни като "петната на Роршах". Студентите създават собствени петна и рисунки по тях, а последният етап е изграждане на пластичен обект. Втората тема е свързана с традиционната кобалтова рисунка върху керамичен съд, която има богата история и се наблюдава в различни географски райони. Участниците в изложбата я интерпретират в съвременен стил, разглеждайки чрез нея актуални, световни теми.

Междувременно вложеното огромно количество труд и шегите, които съпътстват целия процес на работа, остават неясни за публиката. Работата на студентите е колкото индивидуална, толкова и колективна, провокирана от вътрешна химия и вътрешен контекст, базирани на ежедневния многочасов труд, който артистите споделят заедно.