facebook

Събития

plastika-2_678x410_crop_478b24840a plastika-1_678x410_crop_478b24840a
15.01.2017 12:00
Събития

Изложба керамика „Емоция на формата“

15 – 30.01.2017 г.

Центъра по изкуства

Организатори:
департамент „Изящни изкуства“
доц. д-р Моника Попова
Виолета Заранкова (докторант)

Автор:
Йорданка Пананова-дипломант в бакалавърска програма „Пластични изкуства“, модул „Керамика и стъкло“ на НБУ

Научен ръководител:
доц. д-р Моника Попова

Изложбата представя 6 броя мащабни пластики, изработени от дипломантката Йорданка Панова, която е със 70% загуба на зрение, но огромната й любов към керамиката показва, че няма невъзможни неща.

Мащабните емоционални пластики ще бъдат представени в коридорното пространство на Центъра по изкуства (2 корпус) на НБУ от 15 до 30 януари 2017 г.

„Moето усещане за форма и пластика се определя от допира, натиска и вибрациите които чувствам. Тази сетивност ми позволява да се докосна до пластичните изкуства, въпреки ограничените възможности на моето зрение. Ръцете виждат това което очите не биха могли. Допира до естествените земни материали, каквато е глината с нейната топлина, ми дава невероятна сила и независимост на духа. Създаването на форми и предмети с две ръце е много вдъхновяващо преживяване. То ме учи на търпение и самодисциплина, дава ми чувство за сигурност и спокойствие. Това се усеща в моята серия от пет пластични форми, които сякаш приканват да се приближиш и да ги докоснеш. Тяхната изчистена и нежна линия привлича по особено магнетичен начин. Емоцията която изразявам чрез керамиката не бих могла да опиша с думи. Пластиките говорят сами за себе си. Те са толкова изразителни и чувствени, че дори и един поглед стига, за да разпали въображението на всеки човек.“ - Йорданка Пананова