facebook

Събития

events-68b352fa7e5bf085d7b3ade68fb88432_678x410_crop_478b24840a
30.09.2019 17:00
Събития

Изложба „Кристо и Жан-Клод / СОФТУЕР“

1 октомври 2019 – 1 ноември 2019

Галерия УниАрт

Организатор:
Галерия УниАрт

Произведенията на изкуството на Кристо и Жан-Клод се простират в две измерения: софтуер и хардуер. Софтуерът е времето през което проектът съществува в подготвителните скици и във въображението на артистите, а хардуерът, когато проектът е преминал през подготвителния етап и става достъпен за публиката.

 

Изложбата „Кристо и Жан-Клод / Софтуер“ представя постери с изображения на скици от софтуерния период на различни проекти, сред които „Портите“, „Чадърите“ и „Опакованият Райхстаг“. Някои от произведенията вече са изпълнени, били са видени от хиляди хора на специално избрани локации и сега „живеят” само в паметта на зрителите и събраната документацията. Други, никога няма да бъдат реализирани в своята хардуерна фаза и остават споделени във въображението на авторите и публиката. В крайна сметка, голяма част от информацията и представата ни за тези проекти идва точно от софтуерната фаза на произведенията.

 

За експонирането на плакатите-проекти на Кристо и Жан-Клод галерия „УниАрт“ си партнира с артистичното сдружение Съпромат, които изработиха специален механизъм, чрез който се добавя допълнителен фокус върху кинетичния заряд на проектите, тяхната преходност и флуидност.

Заедно с експозицията „Софтуер“ публиката ще може да види и стъклени пластики на чешкия автор Мариан Карел и на доц. Константин Вълчев - създател на школата по стъкло в НБУ и инициатор и организатор на Международно биенале на стъклото в България.

Международно биенале на стъклото /МБС/ е най-мащабното и професионално ориентирано събитие в България, посветено изцяло на художественото стъкло. То се провежда в периода септември-октомври, на всеки две години. Гости на събитието са чуждестранни автори и лектори, които запознават публиката с възможностите и постиженията в тази сфера на изобразителното изкуство. МБС организира изложби със селектирани произведения, образователни лекции и разнообразни работилници, в различни локации на страната.