facebook

Събития

p3822825-copy-1_678x410_crop_478b24840a
01.02.2024 10:00
Събития

Изложба „Кукерски маски“

3 етаж, 2 корпус


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“



Водещ преподавател:
доц. д-р Ралица Мирчева





Участници:
Евдокия Попадинова,  Милена Вълкова,
Екатерина Андреева, Владислав Петков, Ангел Янков /БП „Визуални изкуства“/
Елина Божкова /БП „Графичен дизайн“/
Азизе Билял /МП „Архитектура“/


 

 

 

Кукерските празници през м. януари до м. март са посрещани винаги с интерес поради символиката и разнообразието от оригинални костюми, с които се представят групи от цяла България в различни фестивали.

 

 

Студентите от майнър-програма „Живопис и стенопис“ на департамент „Изящни изкуства“ с водещ преподавател доц. д-р Ралица Мирчева,  се включиха в отбелязването на тази традиция като представиха свои авторски творби.

 

 

Изложбата „Кукерски маски“ показва зимните празници в различни живописни техники на студенти от БП „Визуални изкуства“ и МП „Архитектура“. Участие взеха Азизе Билял (МП „Архитектура“), Евдокия Попадинова, Екатерина Андреева, Милена Вълкова, Владислав Петков и Ангел Янков от БП „Визуални изкуства“ на департамент Изящни изкуства. Плакатите за експозицията са сътворени от Елина Божкова от БП „Графичен дизайн“.

Всеки един от младите художници представи своя кукерска маска, вдъхновена от определен регион на страната и традициите, свързани със зимните и пролетни кукерски игри и костюми. Представени бяха маски от благоевградска, ямболска, смолянска и троянска област, характерни с интересните символи, образи и цветове, които носят в себе си.