facebook

Събития

lyatno-kino_678x410_crop_478b24840a
01.08.2018 09:00
Събития

Изложба „Лятно кино“

1 август - 30 септември 2018 г.

Библиотека, I етаж

Организатор:
Библиотека

Изложбата „Лятно кино“ представя книги, статии, видеа и аудио-визуални документи от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с необятната тема за връзката между художественото писане и света на седмото изкуство. Какво е мястото на литературата в киното и на киното в литературата? Изложените документи ще се опитат да дадат поне отчасти отговор на този сложен и многопластов въпрос.

В „Лятното кино“ на библиотеката са показани ленти, екранизиращи значими и популярни литературни произведения от Шекспир до наши дни, както и самите пиеси, романи, разкази, повести и новели, вдъхновили едни от най-големите кинотворци за всички времена. Също така e представено и творчеството на режисьори, които едновременно с това са известни и като талантливи поети, писатели и театрални драматурзи от ранга на: Пазолини, Бертолучи, Фасбиндер, Бергман и Уди Алън, както и на белетристи, които снимат филми по свои произведения и сценарии от типа на: Маргьорит Дюрас, Петер Хандке и Ален Роб-Грийе, или участват като актьори в кинотворби като Владимир Маяковски. Не е тайна за никого, че влиянието на класическата и модерната литература върху киното е огромно и определящо, но още от началото на миналия век насам и то започва все повече да катализира/детерминира „чисто литературни“ процеси и тенденции. Подобна „взаимна пропускливост“ обогатява и двете изкуства, като едновременно с това се явява устойчив културен агент на тяхното непрекъснато творческо „само-актуализиране“ и осъвременяване.

Съставен е библиографски указател, състоящ се от 105 библиографски описания на български и английски език. Използван е библиотечният каталог на Нов български университет и е включена информация от електронните ресурси Central and Eastern European Online Library (CEEOL), „Academic Video Online“ на Alexander Street, „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO.