facebook

Събития

2699530-copy_678x410_crop_478b24840a
14.11.2022 10:00
Събития

Изложба „Моите будители“

Алея пред Аулата



Проектът представя някои от най-изявените български творци от различни сфери на изкуството, изследователи, преподаватели, спортисти, визионери. Те са малка, но значима част от съвременните будители, които вдъхновяват с постиженията си.

 

Автор на фотографиите е Костадин Кръстев-Коко.

 

Лични разкази за личностите, събудили любовта към знанието и стремежа към развитие, споделят проф. дн Христо Пимпирев; акад. проф. Пламен Карталов – режисьор, педагог и директор на Софийската опера и балет; Найден Тодоров – диригент и директор на Софийската филхармония; Райна Кабаиванска – почетен професор и Doctor Honoris Causa на Нов български университет; цигуларят Веско Ешкенази; Благородна Танева – учител по цигулка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тази година част от проекта са и личности със значими постижения в спорта – Стефка Костадинова, чийто световен рекорд в скока на височина остава недостижим 35 години след поставянето му; Весела Димитрова – старши треньор на Националния отбор по художествена гимнастика – ансамбъл жени; лекоатлетката Ивет Лалова. Думи на почит към будителите споделят писателката Здравка Евтимова; доц. Снежина Петрова – актриса и ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет; режисьорът Явор Гърдев; създателят на образователната платформа ucha.se Дарин Маджаров. За първи път тази година някои от участниците в инициативата се включиха заедно със свои възпитаници. Сред тях са изследователката Ралица Събева, която откри злато на Антарктида, световните шампионки по художествена гимнастика от новия ансамбъл на България, студенти от Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ, ученици по цигулка, студенти по режисура, солисти на Софийската опера и балет и др.

 

 

 

Проектът се осъществява за втора поредна година по идея на ФАНТАСТИКО ГРУП и със съдействието на Столична община. Всяка година по повод  Деня на народните будители ФАНТАСТИКО ГРУП подкрепя проекти и организации в областта на образованието и културата. През 2022 г. бенефициенти са Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Нов български университет.

 

 

Еднократни стипендии ще насърчат проекти на студенти с предприемачески дух и иновативен подход в рамките на благотворителния проект „Моите будители“, който се осъществява с подкрепата на Нов български университет.

 

 

 

Финансово ще бъдат подкрепени идеи, които свързват НБУ с училищата и бизнеса, както и такива, насочени към развитието на университетската общност, дигиталните платформи за обучение и други.

 

 

 

Победителите ще бъдат избрани след конкурс, а на финала ще бъдат присъдени общо 7 екипни или индивидуални стипендии - 3 от тях ще са на стойност 5000 лв. и 4 по 2500 лв.

 

Повече информация: https://nbu.bg/…/studen…/ednokratni-stipendii-moite-buditeli