Събития

prirodni-nauki_678x410_crop_478b24840a
13.10.2018 10:00
Събития

Изложба на Лаборатория по гемология в рамките на „XXVІІІ Софийско международно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни“

13 – 14 октомври 2018 г., 10:00 – 19:00 часа

Национален музей „Земята и хората“, гр. София

Организатор:
Национален музей „Земята и хората“

Водещ:
доц. д-р Биляна Костова, директор на Лаборатория по гемология

Участници:
Лаборатория по гемология - БФ,
департамент „Природни науки“

Лабораторията по гемология към Бакалавърски факултет на Нов български университет ще участва за поредна година в организираното от Национален музей „Земята и хората“ изложение. Ще бъдат представени образци, събирани от преподаватели и студенти от департамента. Ще бъдат изложени и колекционни сбирки на минерали, насочени към подготовката в средното образование.

В рамките на събитието заинтересованите могат да получат допълнителна информация относно дейността и програмите на департамент „Природни науки“ на НБУ.

Лабораторията по гемология на Нов български университет е създадена през 1997 г. Нейни приоритети са образователната и изследователската дейности.

Лабораторията, единствена по рода си в България, е една от 39-те лаборатории, включени в Световната директория на лабораториите по гемология на International Colored Gemstone Association (ICA).

Разполага с диагностична апаратура, с учебна и музейна колекция от минерали, скали и фосили, което позволява теоретично и практическо аудиторно обучение на студентите по всички геоложки дисциплини, изучавани в департамент „Природни науки“. Тук влизат геоложките процеси, при които се образуват скалите и свързаните с тях минерали, хабитус, физични и химични свойства на минералите, видове скали, синтетични материали, които се използват в гемологията; основни методи за обработка, диагностика и оценка на скъпоценни камъни.