facebook

Събития

web_678x410_crop_478b24840a
08.11.2023 17:00
Събития

Изложба „Началото“

Галерия УниАрт


Организатор:
департамент „Стъкло“
Анадолски университет и Ателие по стъкло, НБУКуратори:
проф. Мустафа Аатекин и д-р Моника Найденова

 

 

 

Има процес на развитие, който започна с приемането на стъклото в областта на изкуството и разшири възможностите за художествено изразяване с приноса не само на стъклото, но и на художници от други области на изкуството през 20 век. Този процес е подкрепен и от съвременни подходи като разширяване на детерминизма и границите на техническия език с концепции като оригиналност и креативност. Вижда се, че един от най-важните фактори е разпространението на отделни ателиета на художници в този момент и това създава непрекъснато нарастваща среда с асоциации, посветени на изкуството от стъкло, школи, галерии и колекции, създадени в тази област.

 

 

Тази изложба, проведена като част от българското Международно биенале на стъклото, е много важна възможност и отправна точка за двете страни да заемат своето място в тази бързо растяща и развиваща се среда, да повишат разпознаването на артистичния потенциал и да могат да си сътрудничат в бъдеще. Пожелавам това красиво начало да расте и да се развива през годините.

 

 

 

 

Проф. Мустафа Аатекин

Анадолски университет, Факултет по изящни изкуства

Ръководител департамент "Стъкло"

 

 

Името на изложбата може само да обрисува историята зад експозицията.

За НАЧАЛОТО на академична година, изпълнена с надежда и вдъхновение...

За млади творци, подкрепени в НАЧАЛОТО на своя творчески път...

За НАЧАЛОТО на сътрудничество между две висши учебни заведения, популяризиращи изкуството от стъкло...

Благодаря на Нов български университет и прекрасното пространство на галерия УниАрт за подкрепата и възможността да реализираме тази изложба и така да поставим НАЧАЛОТО на нашето партньорство с департамента за изящни изкуства в Анадолския университет.

гл. ас д-р Моника Найденова