facebook

Събития

09-izlojba-magdalina-stancheva_678x410_crop_478b24840a
01.10.2024 10:00
Събития

Изложба „Наследството на Магдалина Станчева“

1 октомври – 15 ноември, Библиотека, II етаж

С изложбата „Наследството на Магдалина Станчева“ Библиотеката отбелязва 100-годишнината от рождението и 10-годишнината от смъртта на археолога и музеолог Магдалина Станчева, дарила личната си библиотека (1997 г.) и  архив (2006 г.) на Нов български университет. Тази невероятна жена посвещава целия си живот на разкриването, опазването и съхраняването на българското културно-историческо наследство. По време на активната ѝ дейност на археолог през 50-70-те години нa XX в. успява да спаси от унищожение множество археологически обекти чрез обявяването им за паметници на културата.  На нея дължим опазването на ротондата „Св. Георги“, църквата „Света София“ и други. За своите професионални успехи получава приживе прозвището „главен археолог“ на гр. София.

Магдалина Станчева има неповторимо присъствие в академичния живот на Нов български университет. Създава програма „Културно наследство“ и води курсове до 2004 г. Чрез дарението на своите книги и списания, събирани грижливо през целия ѝ творчески път, поставя началото на колекция „Лични библиотеки“ в университета.

Библиография на публикациите на ст.н.с. Магдалина Станчева е съставена преди години от библиотекар Йоана Андреева, тогава още тя пише, че при някои от библиографските описания липсват данни, поради невъзможността да се открие и работи de visu с оригиналния документ. Библиотекар Пенка Караиванова работи по обновяването на библиографията по БДС ISO 690 като добавя и връзки към описанията в библиотечните каталози на Нов български университет и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Сред изложените документи ще бъдат книги, на които Магдалина Станчева, е автор, съавтор, съставител и редактор. На изложбените рафтове ще намерят място списания и сборници, публикували нейни статии.

По изложба „Наследството на Магдалина Станчева“ работи Пенка Караиванова като библиографски редактор, а графичният дизайн на плаката е на Георги Младенов.