Събития

1-tg-uni-art-lc-post1_678x410_crop_478b24840a 2-tg-uni-art-lc-press-4_678x410_crop_478b24840a 3-tg-uni-art-lc-press-1_678x410_crop_478b24840a 4-tg-uni-art-lc-press-3_678x410_crop_478b24840a
23.05.2019 19:00
Събития

Изложба „Неперфектна азбука“ на Тодор Георгиев

24.05. - 28.06.2019 г.

Галерия УниАрт

Изложбата показва един нов пластически прочит на българската форма на Кирилицата. С изложбата си авторът обръща внимание върху неспособността на държавата да утвърди пред света българската азбука. За третата официална в Европейския съюз писмена система, няма промяна в това отношение и никой не говори по въпроса. Дори табелката на български език за Европейския парламент в Брюксел е набрана с руската форма на Кирилицата.

Произведенията, включени в изложбата „Неперфектна азбука“, са изработени ръчно. В процеса Тодор Георгиев експериментира с различни техники и материали. Постигнатите форми не са идеални, те са опити, всеки от които е урок за артиста и потенциално за публиката. За своя проект художникът казва: „Буквата никога не е живяла само в една медия. Тя е била издрасквана, изчуквана, изрязвана, отливана, отпечатвана, изписвана, рисувана, чертана преди да стигнем до масовата й употреба върху екраните днес. Изложбата, до голяма степен, е повлияна именно от това – едно откъсване от стола и монитора и връщане към физическата форма на буквата, изработена на ръка.“ Тази приложност личи и в самите произведения. Чрез различните техники е дадена възможност да преосмислим формата, динамиката и обема на добре познатите ни букви и да ги поставим в пространството като обекти. „Неперфектна азбука“ поставя пластически въпроси към зрителите за българската писменост, нейната репрезентация и модалност, за стойността и значението на знака, новите подходи към него и функционалната му същност.

Галерия „УниАрт“ представя изложби от собствената си колекция, както и проекти на млади автори. Всяка година студенти и алумни на НБУ имат възможност да участват в отворена покана за проекти, които да бъдат включени в творческия план на пространството. Настоящата изложба е един от селектираните проекти за 2019 г.

Тодор Георгиев започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му се крие в изкуството на буквите. През 2018 г. заедно с Жаклина Жекова основава студио Letter Collective и работи изцяло в сферата на типографията. Завършва магистратура в НХА със специалност „Шрифт“ и е докторант към ДП „Визуално-пластични изкуства“ в НБУ от 2015 година, а преподавателската му работа в областта на приложната графика му дава идея да постави задание на своите студенти да възпроизведат азбуката с различни техники – рисуване, моделиране, снимане или в каквато техника се чувстват добре или искат да изпробват. Как се справя сам с тази задача може да разберете до края на месец юни в галерия „УниАрт“.