facebook

Събития

zankov_678x410_crop_478b24840a
26.05.2016 10:00
Събития

Изложба „Последните граждани на Кале“

Самостоятелна изложба-скулптура на Венцислав Занков

Строителен обект - корпус 3 на НБУ

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Автор:
д-р Венцислав Занков

С проекта „Последните граждани на Кале“ Венцислав Занков интерпретира и развива идеята на популярната скулптурна композиция на О. Роден (Гражданите на Кале) като разширява смисъла й - предаването на Ключа на Крепостта става метафора за съвременната ситуация в Европа.

С „Последните граждани на Кале“ В. Занков отново поставя въпроса какво е и има ли разбиране за смисъла и ролята на изкуството като АКТ, който е част от актуалната социална и политическа действителност, или изкуството се свежда до декориране на реалността.

Д-р Венцислав Занков завършва скулптура в НХА-София (1988), В периода 1997- 2008 е хоноруван, а от 2009 редовен преподавател в департамент „Изящни изкуства“ към Нов български университет.
Хоноруван преподавател по скулптура в НХА. (2010)
Доктор в направление „Изкуствознание и изобразително изкуство“ (2013)
Психодрама-асистент (консултант) обучителна програма по психодрама, социометрия и групова терапия, Фондация „Психотерапия 2000“, Член на Федерацията на Европейските психодрама тренинг организации (FEPTO) (2014)
Дипломиран магистър филмово и телевизионно изкуство, Нов български университет (2016)

Сред последните му самостоятелни изяви са: „О, щастливи дни“, галерия „Райко Алексиев“ СБХ, София (2014) с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и СБХ; „Последният будоар“ - скулптура,кръв, видео, галерия „Райко Алексиев“ СБХ, София (2011), с подкрепата на Международна фондация „Св. Св Кирил и Методий“ и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и СБХ; „Нова призрачна живопис/всички вече сме призраци“, галерия Ракурси, София (2011), „Post-романтизъм. Reloaded“ – Български културен институт – Берлин (2011); „Възможно-Невъзможно. Идейни проекти за естетизация на градската среда“ с подкрепата на столична програма „Култура“ 2011; Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, партньор – Център за култура и дебат „Червената къща“ (2011). Участвал е в множество групови изложби и други събития.

Венцислав Занков е автор на множество публикации в периодичния печат и в интернет.

Работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии. Един от най-активните български автори след 1989.