facebook

Събития

15-zaiavka-za-sabitie-izlogba_678x410_crop_478b24840a
02.12.2019 09:00
Събития

Изложба „Права на детето“

2-30 декември 2019 г.

Център за книгата, Библиотека, I етаж 

 

Изложбата представя книги и статии от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с правата на детето. Повод за изложбата е Световният ден на правата на човека, който се чества на 10-ти декември от 1950 г. и тридесетата годишнина от приемането през 1989 г. на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии и от бази от данни  Central and Eastern European Online Library (CEEOL), JSTOR, „University Press Ebook Collection“ на  ProQuest, „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO.

Сред изложените издания са „Международни аспекти на престъпленията срещу деца“ на Иван Петров, „Изоставянето на деца - превенция и алтернативи“ от Моника Богданова, „Ръководство за прилагане на Конвенцията за правата на детето“ на Рейчъл Ходжкин, „Осиновяването: Въпроси и отговори“ от Пенчо Вълков, „Конвенция на ООН за правата на детето“, „Деца бежанци: Права на детето“, „Семеен кодекс: Приложен коментар. Проблеми на правоприлагането. Анализ на съдебната практика. Нормативен текст“ и редица други.

Изложбата е съпътстващо събитие на международна научна конференция „Тридесет години от приемането на конвенцията за правата на детето: предизвикателства и перспективи“, която ще се проведе на 10. декември 2019 г. в зала 210 на първи корпус в Нов български университет.