facebook

Събития

restartirane_678x410_crop_478b24840a
01.03.2023 18:00
Събития

Изложба „Рестартиране“

Галерия УниАртАвтор:
проф. д-р Людмил Георгиев


  1. Как възникна идеята за изложбата и колко време Ви отне да нарисувате картините?

Това е моята втора изложба в НБУ. В университета ни има традиция да споделяме резултатите от вдъхновенията и постиженията ни в областта на науката  и изкуствата. Това е част от живота ни в тази специфична общност съставена от различни по - малки общности, в която създателят и ни е завещал да примиряваме различията си и да обединяваме възможностите си в изграждането на една нова духовност. Старая се д съм в тон с това ценно завещание.

Рисувах тези 55 картини в продължение на година и половина.

  1. Какво Ви вдъхновява?

Художникът е претенциозен човек, който се стреми да преразказва света. Той настоява да ви разкаже собствената си версия за него. С това се случват две неща: дава ви се възможност да сравним вашата представа с неговата и да се доближим до неговия свят, което е вид духовна интимност.

Нарисуваното е преди всичко чувство а след това форма. Впечатлявам се най-напред не от видените предмети или ситуации, а от впечатлението, което пораждат в съзнанието ми. От чувството, което създават. И в зависимост от това дали са нови за мен, дали ме връщат в спомен или ме изтласкват в мечтание, избирам отношението си към нарисуваното. Когато са новост е само АХ… Когато извикват спомен създават обогатеното ми повторно изживяване. Когато създават мечта, събуждат надежда и очакване, силата на които познава всеки.