Събития

siyanie_678x410_crop_478b24840a
03.01.2019 09:00
Събития

Изложба „Северно сияние“

3-31 януари 2019 г.

Библиотека, етаж 1

Организатор:
Библиотека

Изложбата представя книги, статии, видео материали и аудио-визуални документи от библиотечните колекции на Нов български университет, показващи развитието на скандинавската култура и изкуство, както в исторически, така и в съвременен контекст.

Изложбата обхваща периода от създаването на първите държави на Скандинавския полуостров до XXI век и представя формирането на уникалната култура на северните страни и народи от началните етапи на нейното зараждане до актуалния съвременен момент. Неин естествен център е развитието на скандинавското изкуство през последните няколко века. Страни като Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Исландия имат съществен принос в генезиса на европейското културно лице и наследство през епохата на модерността. В тази връзка в изложбата са представени разнообразни материали за някои от най-големите и известни скандинавски творци - писатели, поети и драматурзи (сред които и немалко нобелисти) като Хенрих Ибсен, Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Бьорнстерне Бьорнсон, Ханс Кристиан Андерсен, Туве Янсон, Селма Лагерльоф, Астрид Линдгрен, Халдор Лакснес, Артур Лундквист, Пер Лагерквист, Тумас Транстрьомер..., художници като Едвард Мунк, Хуго Симберг, Магнус Енкел, Вилхелм Хамершой..., кинорежисьори като Ингмар Бергман, Карл Теодор Драйер, Ларс фон Триер, Аки Каурисмяки..., композитори от ранга на Ян Сибелиус, Едвард Григ, Карл Нилсен и Кая Саариахо, както и съвременни музикални изпълнители като феномена на поп културата в световен мащаб - ABBA, Бьорк и т.н. Не е отмината и областта на хуманитаристиката в лицето на крупни философи и мислители от рода на Сьорен Киркегор, Георг Брандес и др.

Съставеният библиографски указател към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги, статии и видеа от бази данни „Academic Video Online: Premium“ на „Alexander Street Press“, Bloomsbury Collections, Brill Online Books and Journals, „eBook Academic Collection“ на EBSCO , JSTOR, Scopus и Web of Science.

Сред изложените документи са: „Дневник на прелъстителя“ на Сьорен Киркегор, „Драми“ на Хенрих Ибсен, „Косите на Авесалом“ на Бьорнстерне Бьорнсон, „Латерна магика“ и „Лице срещу лице“ на Ингмар Бергман, „Литературата на ХІХ век“ на Георг Брандес, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Стриндберг и Ван Гог“ на Карл Ясперс, „Туве Янсон: Думи, образи, живот“ на Буел Вестин, „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“ на Селма Лагерльоф, „Edvard Munch“ на Ulrich Bischoff, „Historische Miniaturen“ на Johan August Strindberg, филми на Ингмар Бергман и Ларс фон Триер, и редица други.