facebook

Събития

yovana_678x410_crop_478b24840a
15.03.2022 09:00
Събития

Изложба „Символи“

15 – 30 март 2022 г.

Корпус 1, Централно фоайе

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Автор:
Йована Димитрова, дипломант в МП „Изкуството от стъкло в дизайна и архитектурата“

Ръководители на проекта:
доц. д-р Константин Вълчев
ас. д-р Моника Найденова

Дипломната ми работа е вдъхновена от готическия период. Тогава хората са били изключително суеверни, били са богобоязливи, вярвали са във вещици и магии – така наречените „Тъмни векове“. Най-впечатляващото през този период е готическата архитектура. Усещането е за мистичност и нещо по-голямо от самия теб. Огромната архитектурна структура на катедралите с типичния им външен вид с богато украсените фасади са нещо внушително, разтърсващо. Демоните и алегоричните фигури, представляващи виадуктите, са вдъхновението за настоящата творба. Въпреки че от възникването на готическия стил в изкуството са минали векове, то присъства в съвремието ни чрез готик стила в музиката, поезията, модата и е вид светоусещане за много млади хора и ние го възприемаме като нещо близко и вълнуващо.

Магията и мистичното винаги са били част от живота на човека. Те интригуват, защото са нещо непонятно и забулено в мъгла. Всяка култура, религия и националност има своите особености, било то суеверия, притчи или специфични изображения. Това, което за едни е символ на добро, в други култури може да е символ на злото. Цветовете също крият в себе си символика. Подборът на цветове е важна част от осъществяването на идеята ни. Съвкупността от елементи и цветови подбор вдъхват на произведенията емоция и чувственост, която е разпознаваема за възприемащия.

С настоящата дипломна работа искам да покажа, че символиката в изобразителното изкуство и не само е изключително важна. Всяко нещо, намерило визуално изобразяване, има своя смисъл, било то скрит или съвсем ясен. Разбирайки по-добре произхода на символите и тяхното значение, ще сме по-способни да тълкуваме и възприемаме дадена творба.

Засягам теми като гадаенето, смъртта, смисъла на доброто и злото. В композицията ми „Три мъдри прилепа“ съм заменила познатите на всички маймуни с прилепчета. Прилепът е противоречиво създание. Свързваме го предимно с вампири, зло и дори Сатаната, но в някои култури той е символ на добрият късмет и се използва като амулет. Той се свързва със скритите знания и мистика, тъй като е нощно създание и има усещания от тъмните часове, които са неприсъщи за други същества. „Не чувай зло“, „ Не виждай зло“ и „Не говори зло“ е представено с жестомимичния език.

В композицията ми с карти Таро съм заложила на връзката с фразата „Мементо Мори“. Избрала съм 10 карти, които съм почувствала близки като значение и символика. В тях съм преплела и значението на кръга, който е съвършен и няма начало и край – като кристалните сфери за гадаене.

Двете композиции на тема Мементо Мори са свързани по между си. Те представляват напомнянето, че сме смъртни в съчетание с връзката ни с животните. Всеки, който има питомец знае, че той не е просто животно, а е част от семейството. Домашният любимец става неизменна част от нашия свят и загубата му е изключително болезнена. Съчетала съм черепите, които са най-присъщият символ на „Мементо Мори“, с човешката и животинска глава.

Композицията ми от 3 рога е базирана на италианските амулети „корничело“. Още от древността хората вярват в силата на магията срещу злото. Червеният цвят символизира победа над враговете – включително и Дявола и като цвят, символизиращ добрия късмет и протекцията.

Светът около нас е заобиколен с безброй символи и препратки, които ние почти не забелязваме. Аз се интересувам как, в древността, са се отнасяли към дадено изображение и как това влияе на нас днес. В дипломния си проект изследвам предаването на суеверия чрез традиции и ритуали през поколенията и тяхното съхранение или видоизменение във времето.