facebook

Събития

428469267-721686740114905-5339663624892766138-n_678x410_crop_478b24840a
15.04.2024 10:00
Събития

Изложба "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки"

Фоайе пред Аула


Организатор:
Посолство на Украйна

Официално откриване: 24 април 2024 г., 16:00 часа


Изложба от детски рисунки и снимки на разрушенията от войната в различни градове в Украйна. Изложбата е посветена на втората годишнина от началото на руската агресия срещу Украйна.

 



Изложбата показва много малко от това, което става в Украйна, тя показва страданията на хората, разрушенията на цивилната инфраструктура, как живеят децата на Украйна и как те виждат войната чрез техните рисунки.

 

 

 

От 15 до 30 април във фойето на Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки".

Изложбата се състои от 16 пана, сред които са снимките и детските рисунки.

Малките автори на детските рисунки са участници в Международния фестивал на изкуствата МАЛЮЙ.UA.WAR, организиран от ADRUM - Association for the Development of International Relations. Заглавията на работи сами разказват за преживяванията на авторите – „Украинско поле в пламъци“, „Искам да си отида вкъщи“, „Под ангелското крило“, „Украйна трябва да живее“.

Снимките от изложбата показват разрушенията на гражданската инфраструктура - унищожените жилища, библиотеки и училища, а също така бункерите, пълни с деца и жени.

Автор на редица снимки – Олександр Барон, украински етно-фотограф, съосновател и главен редакатор на антипропагандния информационен проект "Бесарабски фронт", член на Националния съюз на журналистите на Украйна. Той е етнически българин, живее в Одеса.

„Изложбата е повод да се погледне по-глобално на това, което се случва в Украйна – че войната подкопава цялата европейска архитектура за сигурност, но също така войната има изключително тежко въздействие върху психиката и възприятията за живота на най-малките“ – каза за изложбата председателят на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.

Събитие се организира в сътрудничество на Софийския форум за сигурност, Съюз офицерите от резерва «Атлантик», посолствата на Украйна и САЩ в България и с подкрепата на Нов български университет.

На 24 април от 16:00 изложбата ще бъде представена от Ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов, Посланика на Украйна г-жа Олеся Илашчук и председателя на Софийския форум за сигурност г-н Йордан Божилов.