facebook

Събития

izlojba-atanas-slavov_678x410_crop_478b24840a
18.01.2023 09:00
Събития

Изложба „Стихът и каузите на Атанас Славов“

Библиотека на Нов български университет, II етаж


Организатор:
Библиотека


По повод отбелязването на Атанас-Славов ден на 18 януари 2023 г. Библиотеката на НБУ организира изложба „Стихът и каузите на Атанас Славов“. Централният фокус на събитието ще бъде мястото на българската и световната поезия в личната библиотека на големия наш интелектуалец, проблематизирано и интерпретирано през призмата на литературните, научни и обществено-политически дебати и противоборства, в които той взема участие, в контекста на отстояването на различни същностни за академичното, социално-историческото и личното му светоусещане каузи. Специален акцент се поставя на присъствието на „поетичното“ в „битките“ на Атанас Славов, както и на „следите“ от яркия, полемичен дух на неговия език в регистрите на „строго лиричното“.

 

В рамките на провеждащите се за тринадесета поредна година „Атанас-Славови четения“ в Нов български университет ще бъде представена и личната Библиотека „Атанас Славов“ – колекция с изключително богато тематично разнообразие, традиционно представляваща изследователски и читателски интерес.

 

Съставената библиография към изложбата съдържа документи от личната библиотека на Атанас Славов, които са притежание на Библиотеката на НБУ.